Oppiportin ja Terveysportin HAKA-kirjautumisessa on ongelmia.

Kirjaudu Oppiporttiin Duodecim-tunnuksellasi suoraan palvelun verkkosivulta. Terveysporttiin kirjaudu HAMK Finnan pääsivun linkistä.

Haku

Helpota oppimista yksinkertaisilla keinoilla

Oppimisvaikeudet ovat yleisiä myös ammattikorkeakoulussa. Usein vaikeudet liittyvät lukemiseen, kirjoittamiseen, hahmottamiseen tai keskittymiseen. Jo pelkkä väsymys vaikeuttaa oppimista. Oppimista voit tukea erilaisilla työtavoilla ja välineillä; alta löydät helppoja apukeinoja erityisesti lukemiseen. Opiskelutekniikoista ja keskittymisen työkaluista löydät tietoa vaikkapa Erilaisten oppijoiden liitosta.

Lukunäkymän muokkaus

Digitaalisen aineiston näkymän muokkaus helpottaa lukemista. Lukunäkymää voit muokata selaimen omista asetuksista (tekstin koko, kirjasin ja värit). Selainten lisäosilla voit muuttaa sivun taustaväriä tai piilottaa häiritseviä elementtejä, kuten mainoksia. Lisäosat tarjoavat myös oman kuuntelutoiminnon. Lisäosia ovat esimerkiksi:

  • Chrome: Reader view –lisäosa
  • Firefox: Reader view (ikoni selaimen osoiterivillä)
  • Edge: Syventävä lukuohjelma / Immersive reader (ikoni yläpalkissa)

Lisätietoja lukemisen ja oppimisen helpottamisesta löydät seuraavilta sivuilta:

Tekstin kääntäminen suomeksi

Tieteelliset ja ammatilliset tekstit saattavat vaatia paljon lukijalta, erityisesti jos ne on kirjoitettu muulla kuin omalla äidinkielelläsi. Tekstin kääntäminen saattaa helpottaa ymmärtämistä. Ota kuitenkin huomioon, etteivät käännöstyökalut ymmärrä kieltä. Vertaa aina käännöstä alkuperäiseen tekstiin, erityisesti jos jokin kohta vaikuttaa oudolta.

Suosittuja käännöstyökaluja:

Käännöspalvelujen lisäksi tietokannan oma käyttöliittymä saattaa tarjota käännöstyökalun. Esimerkiksi Ebsco Cinahl -tietokannassa voi sekä artikkelin että sen tiivistelmän kääntää yli 30 eri kielelle, myös suomeksi.

Tekstin kuuntelu selaimella tai laitteella

Usein tekstiä voi kuunnella selaimen omalla ruudunlukijalla tai Reader view -lisäosalla (katso edellinen kappale). Myös laitteella voi olla oma ruudunlukijansa, kuten Windowsin Narrator tai Androidin Lukija.

  • Chrome: Read Aloud –lisäosa
  • Firefox: Read Aloud –lisäosa
  • Edge: Syventävä lukuohjelma / Immersive reader (ikoni yläpalkissa)

Harjoittele oppimateriaalin avulla

Amk-kirjastot ovat yhdessä Saavutettavuuskirjasto Celian kanssa tehneet oppimateriaalin, jonka avulla voit harjoitella e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja: kuuntelua ja näytön säätämistä. Materiaalissa käytetään esimerkkeinä korkeakouluissa yleisesti käytössä olevia e-kirjapalveluita.

Saavuta e-kirja -oppimateriaali (Celia ja AMKIT)

Erityisesti opettajille tehty Dateron itseopiskelukurssi LuKiMooc käsittelee maksuttomia lukityökaluja. Kurssi koostuu lukumateriaaleista ja videoista ja sen voi suorittaa koska tahansa.

LuKiMooc (Datero)

Tekstin kuuntelu erillisellä lukuohjelmalla

Windows 10-käyttöjärjestelmän oma Lukija-ohjelma riittää usein peruskäyttäjälle. Ilmaisella NVDA-ohjelmalla voit testata erillisten lukuohjelmien käyttöä. Lisätietoja erilaisista lukuohjelmista voit katsoa Celian sivuilta.

E-aineistojen saavutettavuusominaisuudet

Saavutettavuus on esteettömyyttä digitaalisessa ympäristössä. Se on sitä, että jokainen voi käyttää verkkopalveluja ja niiden sisältöjä yhtä helposti, myös silloin kun niiden käyttö vaatii apuvälineitä. Toistaiseksi kirjaston tarjoamien verkkopalvelujen ja –aineistojen saavutettavuus vaihtelee paljon.

Alta löydät tietoa kirjaston tarjoamien e-aineistojen saavutettavuudesta. Ohjeet eivät ole kaiken kattavia, ja ne on tarkoitettu lähinnä peruskäyttäjille.

ACM Digital Library

Pääosin saavutettava, tukee ruudunlukuohjelmia.

Lue lisää ACM:n omasta saavutettavuusselosteesta (englanniksi).

Alma Talent ammattilaismediat ja Kauppalehti Online

Ruudunlukijan käyttäjälle suositellaan selainliittymän käyttöä. Kirjasinta ja sen kokoa voi säätää selaimen työkaluilla. Näköislehdet eivät ole saavutettavia, mutta niiden näkymää voi suurentaa jonkin verran.

Kuvien, graafien ja taulukoiden saavutettavuudessa on puutteita.

Alma Talent Bisneskirjasto, Päivittyvät hakuteokset & Verkkokirjahylly

Palvelussa on vähän saavutettavuutta parantavia ominaisuuksia. Navigoinnissa on puutteita, jotka haittaavat ruudunlukijan toimintaa; lukuohjelman käyttäjän kannattaa lukea Adobe Reader -ohjelmassa verkkoselaimen sijaan.

Kirjapalvelun kuvakkeilla on tekstivastineet ja kirjojen sivut on numeroitu. Tekstin koon muuttaminen on helppoa yläreunan kuvakkeilla.

Taulukoilla ja kuvilla ei aina ole tekstivastinetta.

Ebook Central

Palvelussa on tarjolla erillinen saavutettavuustila, englanniksi Accessibility mode, joka tukee ruudunlukuohjelmien käyttöä. Saavutettavuustila käynnistyy automaattisesti, kun palvelun avaa ruudunlukuohjelmalla tai sen voi aktivoida oman tilin asetuksissa. Normaali online-lukutila ei ole saavutettava.

Lue lisää Ebook Centralin omasta ohjeesta Text only mode for screen readers (englanniksi). Saavutettavuustilan käytöstä on tehty myös englanninkielinen ohjevideo.

Ebsco eBooks

Käyttöliittymä on saavutettava. Tekstistä puheeksi -toiminnon käytössä on ongelmia niiden e-kirjojen kohdalla, joissa kustantajat ovat rajoittaneet kopiointia. Myös DRM-suojattu sisältö tuottaa ongelmia.

Käyttöliittymä saatavilla yli 30 kielellä, myös suomeksi.

Lue lisää Ebscon omasta saavutettavuusoppaasta (englanniksi). Ebscolta löytyy myös ohjeet palvelun käyttöön ruudunlukuohjelmilla (englanniksi).

Ebsco Cinahl

Käyttöliittymä on saavutettava ja sisältää myös oman ruudunlukuohjelman, jolla html-muotoinen artikkeli on helppo kuunnella.

Käyttöliittymä saatavilla yli 30 kielellä, myös suomeksi.

Lue lisää Ebscon omasta saavutettavuusoppaasta (englanniksi). Ebscolta löytyy myös ohjeet palvelun käyttöön ruudunlukuohjelmilla (englanniksi).

Edilex

Selaimen oma ruudunlukija ei pysty täysin navigoimaan sivulla. Ruudunlukuohjelman käyttäjän kannattaa käyttää selaimen Reader view -lisäosaa ja sen kuuntelutoimintoa.

Kuvat, graafit ja taulukot eivät ole saavutettavia, mutta niitä ei paljonkaan tekstissä ole.

Käyttöliittymä on suomenkielinen, mutta palvelussa on erillinen ruotsinkielinen osio. Tärkeimmistä laeista ja asetuksista on tarjolla myös englanninkielinen käännös.

eMagz & ePress

Käyttöliittymä tukee jonkin verran ruudunlukuohjelmia. Itse sisältö eli näköislehdet on toteutettu kuvina, joita ruudunlukuohjelmat eivät pysty tulkitsemaan. ePress-palvelun suosituimmat sanomalehdet ovat saatavissa myös kuunneltavina ääniversioina. Tällä hetkellä kuunneltavissa ovat mm. Aamulehti ja Helsingin sanomat. Kuunneltavien lehtien määrä kasvaa koko ajan.

Käyttöliittymä on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää ePressin omasta saavutettavuusselosteesta.

Ellibs

Käyttöliittymä on pääosin saavutettava, mutta yksittäisten e-kirjojen saavutettavuus vaihtelee suuresti. Ruudunlukijan käyttäjän kannattaa valita kirjasta EPUB-muoto ja ladata se Adobe Digital Editions – ohjelmaan. DRM-suojaus saattaa haitata lukuohjelman käyttöä

Käyttöliittymä on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ilmainen Ellibs-sovellus on saavutettava, mutta yksittäisten e-kirjojen saavutettavuus vaihtelee.

Emerald

Artikkelit voi html-muodossa kuunnella selaimen ruudunlukijalla, mutta käyttöliittymän navigoinnissa toimii paremmin erillinen ruudunlukuohjelma, esimerkiksi NVDA. Myös PDF-muotoisten artikkelien kuunteluun suositellaan erillistä ruudunlukijaa.

Vuoden 2000 jälkeen julkaistuissa artikkeleissa kuvilla on vaihtoehtoinen teksti, mutta niiden laatu vaihtelee. Myös taulukot ovat saavutettavassa muodossa. Ennen vuotta 2000 julkaistujen artikkelien saavutettavuus vaihtelee.

Lue lisää saavutettavuusominaisuuksista Emeraldin omasta selosteesta (englanniksi).

Flipster

Tietokoneella käyttöliittymä toimii ruudunlukijalla, näköislehden sivut ovat suurennettavissa. Lehdet on kuitenkin tallennettu kuvina, joten ne eivät ole saavutettavia.

Ruudunlukijan käyttäjälle on tarjolla ilmainen Flipster-sovellus, jossa lehdistä on erillinen tekstinäkymä (Text view). Tekstinäkymä poistaa artikkelin kuvat ja siten on käytettävissä myös ruudunlukijalla.

Käyttöliittymä on tarjolla kahdeksalla eri kielellä, myös suomeksi.

JBI Connect+

Käyttöliittymä toimii selaimen ruudunlukijalla melko hyvin, mutta esimerkiksi tuloslistasta saattaa osa olla lukijalta piilossa. Artikkelit kannattaa kuunnella pdf-muodossa.

Kuvien ja taulukoiden saavutettavuudessa voi olla puutteita.

Käyttöliittymä on tarjolla useilla kielillä: englanti, ranska, italia, saksa, espanja, japani, kiina ja korea.

KauppakamariTieto ja Ammattikirjasto

Palvelun käyttöliittymä tarjoaa kirjan tekstistä kolme eri kokoa.

Selaimen ruudunlukuohjelma ei osaa navigoida sivulla. E-kirjan kuuntelu kuitenkin onnistuu hyvin.

Kuvilla ja graafeilla ei ole tekstivastinetta. Taulukot eivät ole saavutettavassa muodossa.

Oppiportti & Terveysportti

Oppiportin käyttöliittymää osoittain tukee lukuohjelmia. Oppikirjojen sisältöä voi kuunnella käyttöliittymän omalla kuutelutoiminnolla, joka löytyy artikkelin/luvun yläreunasta. Lukunopeutta voi säätää näkymän alareunan hallintapaneelista. Kuuntelumahdollisuus koskee vain tekstiä, ei oppikirjoissa olevia kuvia tai taulukoita.

Terveysportin käyttöliittymä ei tue lukuohjelmia. Sisältö on kuitenkin html-muodossa, ja sitä voi kuunnella selaimen omalla lukuohjelmalla.

Kuvien, graafien ja taulukoiden saavutettavuudessa on suuria puutteita. Videoissa ei ole tekstitystä.

Sage journals

Pääosin saavutettava, tukee ruudunlukuohjelmia. Saavutettavuusselosteet ovat saatavissa pyydettäessä. Lisätietoja löytyy saavutettavuusselosteesta (englanniksi).

Sanakirja.fi (MOT Kielipalvelu)

Palvelun käyttöliittymä on pääosin saavutettava, ja toimii myös ruudunlukuohjelmilla. Käyttöliittymä on tarjolla kolmella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää MOT Kielipalvelun omasta saavutettavuusselosteesta.

Science Direct Freedom Collection (Elsevier)

Saavutettava, tukee myös ruudunlukuohjelmia.

Lue lisää Elsevierin omasta saavutettavuusselosteesta (englanniksi).

Springer Compact

Pääosin saavutettava, mutta pdf-muotoisten artikkelien saavutettavuudessa on puutteita. Ruudunlukuohjelman käyttäjän kannattaa suosia html-muotoisia artikkeleita.

Käyttöliittymä on tarjolla englanniksi ja saksaksi.

Lue lisää Springerin omasta saavutettavuusselosteesta.

Statista

Pääosin saavutettava, tukee ruudunlukuohjelmia. Graafit on kuvattu lyhyesti ruudunlukuohjelmaa varten, datan saa myös saavutettavaan taulukkomuotoon.

Käyttöliittymä on saatavana neljällä kielellä: englanti, saksa, ranska ja espanja.

VitalSource Explore

Saavutettava, tukee yleisimpiä ruudunlukuohjelmia.

Käyttöliittymä on tarjolla useilla eri kielillä, myös suomeksi.

Lue lisää VitalSourcen omasta saavutettavuusselosteesta (englanniksi).

Web of Science

Käyttöliittymä toimii selaimen ruudunlukijalla melko hyvin, mutta esimerkiksi tuloslistasta saattaa osa olla lukijalta piilossa.

Käyttöliittymä on tarjolla useilla kielillä: englanti, portugali, espanja, venäjä, japani, arabia.

Lisää tietoa löydät palvelun omasta saavutettavuusraportista (englanniksi).

Wiley Online Library

Pääosin saavutettava, tukee ruudunlukuohjelmia.

Lue lisää Wileyn omasta saavutettavuusselosteesta (englanniksi).