Kirjaston asiakaspalvelu on kesätauolla. HAMK Finna ja e-aineistot ovat läpi kesän käytössäsi HAMKin tunnuksilla. Chatissa LibBotti vastaa kysymyksiin 24/7.

Haku

E-kirjoista

Kirjasto hankkii e-kirjoja HAMKin opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön useiden e-kirjapalveluiden kautta. E-kirjojen ominaisuudet, käyttötavat ja käyttöehdot vaihtelevat eri palveluissa. Osa e-kirjoista on ladattavissa omalle laitteelle, osa on luettavissa vain selaimessa. Osa e-kirjoista on lainattavia ja laina-ajat vaihtelevat. Myös yhtäaikaisten käyttäjien lukumäärä voi olla rajoitettu.

Täältä löydät tietoa kirjaston tarjoamien e-kirjapalveluiden ominaisuuksista ja tarvittavista ohjelma-asennuksista.

Näin löydät e-kirjat

Kaikki e-kirjat ovat käytettävissä HAMK Finnan kautta, kun kirjaudut Finnaan omalla HAMKin käyttäjätunnuksellasi. Suurin osa e-kirjoista löytyy HAMK Finnan perushaulla. Voit rajata hakutuloksen e-kirjoihin, valita e-kirjan tuloslistasta ja siirtyä annetusta linkistä lukemaan e-kirjaa.

Voit etsiä ja selata e-kirjoja myös palveluiden omissa käyttöliittymissä (esim. Ellibs, Ebook Central). Etsi ensin haluamasi e-kirjapalvelu HAMK Finnan perushaulla tai käytä Selaa tietokantoja –toimintoa ja siirry sitten e-kirjapalveluun.

Kun haluat tehdä kattavan haun tietyn e-kirjapalvelun valikoimaan, käytä sen omia hakutoimintoja.

E-kirjojen lukemiseen tarvittavat ohjelmat

E-kirjoja voi lukea tietokoneella tai mobiililaitteella. Jos luet e-kirjaa selaimessa, erillisiä ohjelma-asennuksia ei tarvita.

Jos e-kirja on ladattavissa pdf-tiedostona, tarkista että omalle laitteellesi on asennettu Adobe Reader –lukuohjelma.

Lataa Adobe Reader

E-kirjojen lataaminen tietokoneelle ja mobiililaitteelle

Osa e-kirjoista voidaan ladata määräajaksi omalle laitteelle. Omalle laitteelle ladattuja e-kirjoja voi lukea ilman verkkoyhteyttä. E-kirja ladataan lukuohjelmaan, josta se poistuu laina-ajan päätyttyä. Ladattavia e-kirjoja on seuraavissa e-kirjapalveluissa: Ellibs, Ebook Central ja Ebsco eBooks.

Monet e-kirjat on suojattu DRM-tekniikalla. Tämän vuoksi e-kirjojen lataaminen tietokoneelle tai mobiililaitteelle edellyttää Adobe ID -tunnusta ja DRM-yhteensopivaa lukuohjelmaa. Suositeltu lukuohjelma on Adobe Digital Editions. Lukuohjelman käyttöönottoa varten tarvitset Adobe ID -tunnuksen. Tee itsellesi ensin Adobe ID -tunnus ja asenna sitten lukuohjelma ennen kuin lataat e-kirjan.

Luo Adobe ID -tunnus

Voit valtuuttaa (authorize) lukuohjelman laitteellesi Adobe ID -tunnuksella. Kun olet valtuuttanut Adobe Digital Editions -lukuohjelman sekä tietokoneella että mobiililaitteella samalla Adobe ID –tunnuksella, voit lukea samaa e-kirjaa molemmilla laitteilla. Jos luet e-kirjoja vain tietokoneella, Adobe ID ei ole pakollinen ja valtuutuksen voi ohittaa. Mobiililaitteessa Adobe Digital Editions -lukuohjelman käyttöönotto edellyttää aina Adobe ID -tunnusta, jolla valtuutat lukuohjelman (Settings – Authorize).

Lataa Adobe Digital Editions

Hamkilainen, tämä ohjelma löytyy HAMKin koneilla Software Centeristä, josta asennat sen vaivattomasti.

Ellibsin mobiilikäyttö

Ellibsin e-kirjojen ja äänikirjojen käyttöön mobiililaitteella suosittelemme Ellibsin omaa sovellusta, joka on maksutta ladattavissa sovelluskaupoista.

Viittaaminen e-kirjaan

Viittausohjeet e-kirjaan tai sen lukuun löydät HAMKin lähdeviiteoppaasta, joka on julkaistu HAMKin opinnäytetyöohjeiden liitteenä 5. Oppaassa ohjeistetaan myös viittaaminen sellaisiin e-kirjoihin ja äänikirjoihin, joista sivunumerot puuttuvat.

E-kirjapalvelut

Alma Talent Bisneskirjasto & Verkkokirjahylly

Kuvaus Liiketalouden, taloushallinnon, esimiestyön ja juridiikan alan e-kirjoja. Fokuksen kirjat päivittyvät.
Käyttöoikeus HAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
Käyttöehdot Alma Talentin digitaalisten palveluiden käyttöehdot
Fokus Talous & Verotus -palvelun käyttöehdot
E-kirjan lukeminen E-kirjoja luetaan selaimessa. Offline-käyttö ei ole mahdollista.
E-kirjan lataaminen E-kirjoja ei voi ladata tietokoneelle tai mobiililaitteelle.
E-kirjan varaaminen E-kirjoja ei voi varata.
Yhtäaikaisten käyttäjien määrä Yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajoitettu.
Tulostaminen Kirjoista voi tulostaa otteita sivun yläpalkissa olevalla tulostin-kuvakkeella. Otteet ovat yleensä yhden luvun mittaisia.
Henkilökohtainen käyttäjätunnus palveluun Palveluun voi luoda henkilökohtaisen Alma-tunnuksen. Alma-tunnuksena käytetään aina HAMKin sähköpostiosoitetta. Tunnusta luodessa ei saa olla kirjautuneena hamkilaiseksi käyttäjäksi.
Kirjanmerkit ja muistiinpanot Kirjoihin voi tehdä korostuksia ja muistilappuja, kun on kirjautuneena palveluun omilla Alma-tunnuksilla. Tekstin maalaaminen avaa muistilapun, johon merkinnät kirjoitetaan. Merkintöjä voi tarkastella sivun yläpalkin muistilappukuvakkeesta.
Mobiilikäyttö Mobiilikäyttö onnistuu selaimella.
Etäkäyttölinkin luominen Teoslistoista voi kopioida kirjakohtaiset etäkäyttölinkit.
 • Bisneskirjaston teoslista
 • Verkkokirjahyllyn teoslista
 • Saavutettavuus Selainpohjaisena palveluna saavutettava. Kirjojen käyttö onnistuu myös lukuohjelmilla. Kirjapalvelun kuvakkeilla on tekstivastineet ja kirjojen sivut on numeroitu. Tekstin koon muuttaminen on helppoa yläreunan kuvakkeilla. Tekstin lomassa olevat taulukot ja kuvat eivät aina ole saavutettavassa muodossa.
  Tarvittavat ohjelma-asennukset Ohjelma-asennuksia ei tarvita.
  Ohjeet Alma Talent sisältöpalveluiden käyttöohjeet

  Ebook Central

  KuvausMonitieteinen, laaja e-kirjatietokanta. Pääosin englanninkielinen.
  KäyttöoikeusHAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
  KäyttöehdotKäyttöehdot (FinElib)
  E-kirjan lukeminenE-kirjoja luetaan selaimessa tai lataamalla e-kirja lukuohjelmaan. Offline-käyttö on mahdollista lukuohjelmassa. Kirjat, joissa on yhden käyttäjän lisenssi, ovat luettavissa vain selaimessa.
  E-kirjan lataaminenE-kirjat, joissa yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajoitettu, voi ladata tietokoneelle tai mobiililaitteelle. Lataamista varten on luotava oma tili Ebook Centraliin. Kirjat ladataan Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan.
  E-kirjan varaaminenE-kirjoja ei voi varata.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määräSuurimmassa osassa kirjoja yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajoitettu. Kokoelmassa on myös kirjoja, joissa on yhden käyttäjän lisenssi.
  TulostaminenTulostaminen on rajoitettu. Rajoitukset vaihtelevat kirjoittain. Kirjan perustiedoissa kerrotaan, kuinka monta sivua saa tulostaa ja kopioida.
  Henkilökohtainen käyttäjätunnus palveluun Ebook Centraliin voi tehdä henkilökohtaisen tilin. Ebook Central -tili tarvitaan mm. e-kirjojen lataamiseen, oman kirjahyllyn toimintoihin sekä muistiinpanojen tekemiseen.
  Kirjanmerkit ja muistiinpanot Kirjoihin voi tehdä alleviivauksia, muistiinpanoja ja kirjanmerkkejä. Tämä edellyttää henkilökohtaisen Ebook Central -tilin luomista.
  MobiilikäyttöSuositeltava lukuohjelma mobiililaitteelle on Adobe Digital Editions. Myös selainkäyttö on mahdollista.
  Etäkäyttölinkin luominenVoit käyttää Share Link to Book -toimintoa tai kopioida linkin selaimen osoiteriviltä. Linkki vie suoraan sivulle, jolta se on otettu.
  Tarvittavat ohjelma-asennuksetTietokoneelle ja mobiililaitteelle Adobe Digital Editions e-kirjojen lataamiseen. ADE-lukuohjelman aktivointiin tarvitaan Adobe ID-tunnus. Myös selainkäyttö on mahdollista.
  Saavutettavuus Palvelussa on tarjolla erillinen saavutettavuustila, Accessibility mode, joka tukee ruudunlukuohjelmien käyttöä. Saavutettavuustila käynnistyy automaattisesti, kun palvelun avaa ruudunlukuohjelmalla tai sen voi aktivoida oman tilin asetuksissa. Normaali online-lukutila ei ole saavutettava.
  Lue lisää:
 • Accessibility Mode for Screen Readers
 • Ebook Central Accessibility (video)
 • Ohjeet
 • Ebook Central Help Center
 • ProQuest Ebook Centralin käytön ohjevideo
 • EBSCO Audio Book Collection

  KuvausÄänikirjoja eri aloilta, englanninkielinen.
  KäyttöoikeusHAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
  Äänikirjan lataaminenÄänikirjojen lataamista varten on luotava henkilökohtainen EbscoHost-tili. Toistaiseksi äänikirjat voi lainata ja ladata vain selainliittymässä EBSCO Audio Book Collection -tietokannassa.
  Äänikirjojen kuunteleminenÄänikirjoja kuunnellaan mobiililatteella Ebsco Audio –sovelluksella. Sovellukseen kirjaudutaan EbscoHost-tunnuksella. Äänikirjoja ei voi kuunnella selaimessa EBSCO Audio Book –tietokannassa.
  Äänikirjan varaaminenÄänikirjoja voi varata. Varaus edellyttää EbscoHost-tiliä.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määräÄänikirjaa voi kuunnella yksi henkilö kerrallaan. Äänikirjoja voi varata.
  Henkilökohtainen käyttäjätunnus palveluun Palveluun on tehtävä henkilökohtainen EbscoHost-tili. EbscoHost-tili tarvitaan mm. äänikirjojen lataamiseen ja oman kansion toimintoihin. Myös Ebsco Audio –sovellukseen kirjaudutaan henkilökohtaisella EbscoHost-tunnuksella (ei siis HAMKin käyttäjätunnuksella).
  MobiilikäyttöÄänikirjoja kuunnellaan Ebsco Audio –sovelluksella, joka ladataan sovelluskaupasta.
  Etäkäyttölinkin luominenKäytä Permalink-toimintoa ja kopioi sen antama linkki. Linkki vie suoraan sivulle, jolta se on otettu.
  Tarvittavat ohjelma-asennuksetOhjelma-asennuksia ei tarvita.
  OhjeetEbsco audiobook tutorial

  EBSCO eBook Collection

  KuvausE-kirjoja eri aloilta, englanninkielinen.
  KäyttöoikeusHAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
  E-kirjan lukeminenE-kirjoja luetaan selaimessa tai lataamalla e-kirja lukuohjelmaan. Offline-käyttö on mahdollista lukuohjelmassa. Osa kirjoista, joissa on 1-3 käyttäjän lisenssi, ovat luettavissa vain selaimessa.
  E-kirjan lataaminenOsa e-kirjoista on ladattavissa tietokoneelle tai mobiililaitteelle. Joidenkin kirjojen lataamista varten on luotava henkilökohtainen EbscoHost-tili. Kirjat ladataan Adobe Digital Edition -lukuohjelmaan tai PDF-muodossa.
  E-kirjan varaaminenE-kirjoihin voi tehdä varauksia. Edellyttää EbscoHost-tiliä.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määräSuurimmassa osassa kirjoja on 1-3 käyttäjän lisenssi. Kokoelmassa on myös kirjoja, joissa yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajoitettu.
  TulostaminenTulostaminen on rajoitettu. Rajoitukset vaihtelevat kirjoittain. Kirjan perustiedoissa kerrotaan, kuinka monta sivua saa tulostaa ja kopioida.
  Henkilökohtainen käyttäjätunnus palveluun Palveluun voi tehdä henkilökohtaisen EbscoHost-tilin. EbscoHost-tili tarvitaan mm. e-kirjojen lataamiseen, oman kansion toimintojen ja muistiinpanojen tallentamiseen.
  Kirjanmerkit ja muistiinpanot Kirjoihin voi tehdä muistiinpanoja. Muistiinpanojen tallentaminen edellyttää EbscoHost-tilin luomista.
  MobiilikäyttöSuositeltava lukuohjelma mobiililaitteelle on Adobe Digital Editions. Myös selainkäyttö on mahdollista.
  Etäkäyttölinkin luominenKäytä Permalink-toimintoa ja kopioi sen antama linkki. Linkki vie suoraan sivulle, jolta se on otettu.
  Tarvittavat ohjelma-asennuksetTietokoneelle ja mobiililaitteelle Adoben Acrobat Reader tai Digital Editions e-kirjojen lataamiseen. ADE-lukuohjelman aktivointiin tarvitaan Adobe ID-tunnus. Myös selainkäyttö on mahdollista.
  Saavutettavuus Pääosin saavutettava, tukee ruudunlukuohjelmia. Selainpohjainen käyttöliittymä, e-kirjat ePub- ja/tai PDF-muodossa.
  Ruudunlukuohjelman käyttäjän kannattaa ladata e-kirja omalle koneelle (jos mahdollista) tai lukea kirjaa Adobe Reader -ohjelmassa (verkkoselaimen sijaan).
  Tekstistä puheeksi -toiminnon käytössä on ongelmia niiden e-kirjojen kohdalla, joissa kustantajat ovat rajoittaneet kopiointia. Myös DRM-suojattu sisältö tuottaa ongelmia. E-kirjojen lataamista omalle koneelle suositellaan.
  Lue lisää oppaasta Ebsco eBook accessibility guide
  OhjeetSearching Ebsco e-books – tutorial
  Reading Ebsco e-books – tutorial
  Downloading Ebsco e-books – tutorial

  Ellibs

  Kuvaus E-kirjoja ja äänikirjoja pääasiassa suomeksi. Suosittuja kurssikirjoja ja muuta tietokirjallisuutta.
  Käyttöoikeus HAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Edellyttää aina HAMKin käyttäjätunnusta. Ei paikalliskäyttöä HAMKin ulkopuolisille asiakkaille.
  Käyttöehdot Käyttöehdot (FinElib)
  E-kirjan lukeminen E-kirjoja luetaan selaimessa tai lataamalla e-kirja lukuohjelmaan. Kaikkia e-kirjoja ei voi lukea selaimessa. Äänikirjoja kuunnellaan selaimessa tai Ellibs-sovelluksessa. Offline-käyttö on mahdollista lukuohjelmalla ja Ellibs-sovelluksella. Laina-ajat vaihtelevat kirjakohtaisesti.
  E-kirjan lataaminen E-kirjoja voi ladata tietokoneelle tai mobiililaitteelle lukuohjelmaan tai Ellibs-sovellukseen. Äänikirjoja voi ladata mobiililaitteelle Ellibs-sovellukseen.
  E-kirjan varaaminen Lainassa olevaan kirjaan voi tehdä varauksen. Klikkaa Varaus ja anna sähköpostiosoitteesi. Kun kirja vapautuu, se latautuu automaattisesti ja laina-aika alkaa. Laina-ajan alkamisesta ilmoitetaan sähköpostitse.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määrä Yhtäaikaisten käyttäjien määrä riippuu siitä, kuinka monta kappaletta e-kirjaa on hankittu. Jos kirjassa on lukukertalisenssi, samanaikaisten käyttäjien määrä ei ole rajoitettu. Ajantasainen tieto lukuoikeudesta ilmoitetaan kirjan tiedoissa.
  Tulostaminen Tulostusrajoitukset ovat kirjakohtaisia. Usein tulostus on kokonaan estetty. Jos tulostus on sallittua, sen onnistuu Adobe Digital Editions -ohjelmasta. Tarkasta tulostusoikeus: File -> Item info. Selaimesta tulostaminen on aina estetty.
  Henkilökohtainen käyttäjätunnus palveluun HAMKin käyttäjätunnus. Ellibsiin kirjaudutaan aina HAMKin käyttäjätunnuksella.
  Kirjanmerkit ja muistiinpanot Kirjoihin voi yleensä tehdä kirjanmerkkejä. Muistiinpanoja voi tehdä Adobe Digital Editions –lukuohjelmassa.
  Mobiilikäyttö Suositeltava lukuohjelma on Ellibs-sovellus. Ellibs-sovellukseen kirjaudutaan HAMKin käyttäjätunnuksella. Valitse valikosta Hämeen ammattikorkeakoulu, näpäytä HAKA login -kuvaketta ja kirjaudu HAMK-tunnuksella. Jos sovellus tarjoaa mahdollisuutta luoda Ellibs-tunnus, sen voi ohittaa. E-kirjojen lukemiseen voi käyttää myös Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa.
  Etäkäyttölinkin luominen E-kirjan linkin voi kopioida selaimen osoiteriviltä HAMKin kirjaston kokoelmassa. Korvaa linkissä sana book sanalla hamk.
  Tarvittavat ohjelma-asennukset Tietokoneelle Adobe Digital Editions. Mobiililaitteelle Ellibs-sovellus tai Adobe Digital Editions. ADE-lukuohjelman aktivointiin tarvitaan Adobe ID-tunnus. Myös selainkäyttö on mahdollista osalle kirjoista.
  Saavutettavuus Ellibsin selainliittymä ei tue ruudunlukuohjelmia. E-kirjan lataaminen Digital Editions –ohjelmaan mahdollistaa tekstikoon suurentamisen ja ruudunlukuohjelman käytön. DRM-suojaus saattaa haitata lukuohjelmien käyttöä. Ellibsin sovelluksessa taustaväriä ja tekstin kokoa voi muuttaa.
  Ohjeet Palvelun omat ohjeet
  Lukuohjelmat eri laitteille

  KauppakamariTieto ja Ammattikirjasto

  KuvausKauppakamariTieto ja Ammattikirjasto sisältävät ajankohtaista tietoa taloushallinnosta, työsuhteesta, verotuksesta ja juridiikasta, johtamisesta, myynnistä ja markkinoinnista. KauppakamariTieto sisältää teoksia, joita päivitetään säännöllisesti. Päivitysaika ja muutokset näkyvät teoksen ensimmäisellä sivulla. Ammattikirjastossa on e-kirjoja. E-kirjat vastaavat painettua kirjaa, eikä niiden sisältö päivity.
  KäyttöoikeusHAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
  KäyttöehdotPalvelun käyttöehdot
  E-kirjan lukeminenE-kirjoja luetaan selaimessa. Offline-käyttö ei ole mahdollista.
  E-kirjan lataaminenE-kirjoja ei voi ladata tietokoneelle tai mobiililaitteelle.
  E-kirjan varaaminenE-kirjoja ei voi varata.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määräKäyttäjämäärää ei ole rajoitettu.
  TulostaminenYksittäisiä lukuja voi tulostaa tai tallentaa pdf-muotoon tekstiluvun alussa olevasta tulostinikonista. Sallittua on tulostaa vähäisessä määrin omaa käyttöön.
  MobiilikäyttöMobiilikäyttö tapahtuu selaimella.
  Henkilökohtainen käyttäjätunnus palveluun Palveluun ei voi tehdä henkilökohtaista käyttäjätunnusta.
  Kirjanmerkit ja muistiinpanot Kirjoihin ei voi tehdä kirjanmerkkejä tai muistiinpanoja.
  Etäkäyttölinkin luominenLinkin voi kopioida selaimen osoiteriviltä.
  Tarvittavat ohjelma-asennuksetOhjelma-asennuksia ei tarvita.
  Saavutettavuus E-kirjat ovat html-muodossa ja selainten omat ruudunlukuohjelmat toimivat hyvin . Tekstin kokoa voi muuttaa, mutta käytettävissä on vain kolme eri kokoa: S, M ja L. Sisällysluettelon voi avata näytön sivuun. Kuvilla ei ole tekstivastinetta. Tekstin lomassa olevat taulukot ja kuvat eivät useinkaan ole saavutettavassa muodossa.
  OhjeetPalvelun käyttöohjeet

  Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas (MOT-palvelussa)

  KuvausKotimaisten kielten keskus Kotuksen oikeinkirjoitusopas
  KäyttöoikeusHAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
  KäyttöehdotTekijänoikeussyistä MOT Books -sisältöjen tallentaminen ja tulostaminen ei ole sallittua.
  E-kirjan lukeminenOikeinkirjoitusopasta luetaan aina selaimessa.
  E-kirjan lataaminenKirjasta voi ladata yksittäisiä sivuja.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määräKäyttäjämäärää ei ole rajoitettu.
  TulostaminenSisältöjen tulostaminen ei ole sallittua.
  MobiilikäyttöMobiilikäyttö tapahtuu selaimella.
  Etäkäyttölinkin luominenEtäkäyttölinkin voi kopioida näytön vasemmassa reunassa olevasta sisällysluettelosta.
  Tarvittavat ohjelma-asennuksetAdobe Acrobat Reader.
  OhjeetKäyttöohje

  Maankäyttö- ja rakennuslaki tulkintoineen

  Sijainti RT Tietoväylässä nimellä MRL-verkkojulkaisu
  KäyttöoikeusHAMKin opiskelijat ja henkilökunta. Paikalliskäyttäjät kirjaston tiloissa.
  KäyttöehdotSopimusehdot
  E-kirjan lukeminenOikeinkirjoitusopasta luetaan aina selaimessa.
  E-kirjan lataaminenKirjasta voi ladata yksittäisiä sivuja.
  Yhtäaikaisten käyttäjien määräKäyttäjämäärää ei ole rajoitettu.
  TulostaminenSisältöjen tulostaminen ei ole sallittua.
  MobiilikäyttöMobiilikäyttö tapahtuu selaimella.
  Etäkäyttölinkin luominenEtäkäyttölinkin voi kopioida näytön vasemmassa reunassa olevasta sisällysluettelosta.
  Tarvittavat ohjelma-asennuksetAdobe Acrobat Reader.
  OhjeetKäyttöohjeet löytyvät verkkopalvelun etusivulta.