Tasapainoilua kiistanalaisten terveysilmiöiden tutkimuksessa vaikuttavan tutkimuksen aikakaudella - Vuolanto, Pia; Nurmi, Johanna (Kulttuurintutkimus, 2022)
Artikkelissa tarkastelemme tutkijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnallisen keskustelun kulkuun sekä säilyttää oma neutraalisuutensa suhteessa kiisteltyyn ja tunteita herättävään tutkimusaiheeseen.  Kysymyksenasettelu lähtee omista kokemuksistamme rokotekriittisyyden ja vaihtoehtohoitojen tutkijoina. Perehdymme kiisteltyjä terveysaiheita tarkastelevan tutkimuksen asemaan julkisessa keskustelussa ammentaen kirjallisuudesta, jossa on pohdittu kiistatutkijan rooleja, tutkijoita asiantuntijana julkisuudessa sekä tutkimuksen vaikuttavuutta.