Darwinisteja, freudilaisia vai konstruktionisteja? - Kivivuori, Janne; Pietikäinen, Petteri (Tieteessä tapahtuu, 2009)
Pyrimme tässä katsauksessa kuvaamaan yhteiskuntatieteiden yliopisto-opiskelijoiden ihmiskuvaa, erityisesti sitä, missä määrin freudilaisuus, darwinismi ja episteeminen konstruktionismi saavat kannatusta ihmiskuvan aineksina. Näiden suuntausten asemaa voidaan kuvata aate- ja oppihistorian näkökulmasta, dynaamisena historiallisena kehityksenä. Halusimme täydentää aatehistorian näkökulmaa kokeilemalla, antaisiko yhteiskuntatieteen opiskelijoiden parissa tehtävä kysely lisäarvoa ihmiskuvan tutkimukseen. Ovatko aatehistoriassamme erottuvat ihmiskuvat tutkittavissa ruohonjuuritasolla ja ikään kuin still-kuvana, jossa ihmiskuvien kamppailu ja seuraanto on jähmettynyt poikkileikkauskyselyn paljastamaksi asetelmaksi? Kuvaamme tarkasteltuja aatesuuntauksia esittäen kunkin kohdalla tietoja siitä, kuinka laajan kannatuksen suuntaus saa opiskelijoiden parissa.
Keywords: yliopisto-opiskelijat; yhteiskuntatieteen opiskelijat; ihmiskuva; ihmisluonto; freudilaisuus; darwinismi; konstruktionismi; aatehistoria; evoluutioteoria; psykokulttuuri; tiedebarometri; kyselyaineisto; sosiobiologia; kulttuuriantropologia; marxilaisuus