Puolustusvoimat tulevaisuuden haasteiden edessä - Valtanen, Jaakko (Tiede ja ase, 1987)
Artikkeli on puolustusvoimien komentajan kenraali Jaakko Valtasen pitämä esitelmä Suomen Sotatieteellisen Seuran 60-vuotisjuhlassa. Esitelmän alussa luonnehditaan ajankohtaista tilannetta muun muassa toteamalla, että " Kansainvälisessä politiikassa voidaan 1980-luvun alkupuoliskoa luonnehtia taitekohdaksi, jossa 60-luvulta jatkunut strategisen vakauden kausi on ollut koetuksella ja vaarassa jopa katketa." Lisäksi hän toteaa, että puolustuksemme kehittämiseen vaikuttavat monien ulkoisten, meistä riippumattomien tekijöiden lisäksi sisäiset yhteiskunnalliset ja teknisen kehityksen haasteet. Esitelmässä käsitellään lisäksi muun muassa suomalaisten maanpuolustustahtoa, teknistieteellistä kehitystä, Suomen taloudellista tilannetta ja alueellista puolustusjärjestelmäämme sekä sen vaikutuksia joukkojen varustamiseen. Esitelmän loppuosassa todetaan Puolustusvoimien Tukisäätiön seuralla myöntämän apurahan lisäksi muun muassa, että " Myös kansamme ja sotilaittemme tahto puolustaa maata on edelleen epäilysten ulkopuolella. Kaiken kaikkiaan me voimme suhtautua toiveikkaasti selviämiseen puolustuksemme tulevaisuuden haasteista."