Tuloksellisuudesta vailla tuloksia - Sipilä, Jorma; Vuorinen, Tiia (Tieteessä tapahtuu, 2005)
Yliopistojen tuloksellisuuden analysoinnin perustana on panosten ja tulosten mittaaminen. Muuttujien valintaan liittyy aina harkinnanvaraisuutta, mutta Osmo Kivinen ja Juha Hedman päätyvät artikkelissaan Tieteessä tapahtuu -lehdessä (2/2005) kuvaamaan yliopistojen tuotoksia sellaisin mittarein, että ne varmasti kohtelevat eri koulutusaloja eriarvoisesti. Silti he eivät standardoi koulutusalojen eroja laskiessaan yliopistokohtaista tuloksellisuutta. He laskevat yliopistojen tuloksellisuutta laskentamallilla, joka suosii dramaattisesti monialaisia yliopistoja. He tekevät vakavia laskuvirheitä.
Keywords: yliopistot; rahoitus