Unohtaako kulttuuripääkaupunki kaupunkikulttuurin? - Helander, Vilhelm (Tieteessä tapahtuu, 1999)
Kun tarkastellaan Helsingin vanhaa keskustaa viimeisten 30 vuoden ajalta, 1960-luvun suuren purkuaallon ja paisuvan liikenteen tulvan jälkeen, herää kysymys: Missä näkyy nyt kaupunkikuvan suurin muutos? Talojen julkisivut ovat sentään suureksi osaksi samat vanhat tutut – paitsi kun vastaan tulevat Töölönlahden suulle kohonneet toinen toistaan erilaisemmat irrallisrakennukset. Suuri muutos on tapahtunut korttelien sisällä. Vanhoista takapihoista on keskustassa tulossa harvinaisuus, kun kaupunkielämä yritetään imeä lasitettuihin gallerioihin kortteleiden yksityisille alueille.
Keywords: kulttuuripääkaupungit; kaupunkikulttuuri; arkkitehtuuri; Helsinki