Avoin verkkojulkaiseminen yleistyy nopeasti - Björk, Bo-Christer (Tieteessä tapahtuu, 2013)
Open Source -liikkeen ikoni Linus Torvalds sanoo Acatiimi-lehden viime syyskuun numerossa uskovansa, että tieteellinen julkaiseminen tulee siirtymään yhä enemmän maksuttomille foorumeille, ja ottaa lehden haastattelussa voimakkaasti kantaa tieteen tulosten vapaan saatavuuden puolesta (Merimaa, 2012). Open Access -julkaiseminen (OA, avoin verkkojulkaiseminen) onkin tällä hetkellä nopeasti yleistymässä, ja noin joka neljäs vuonna 2011 julkaistu vertaisarvioitu artikkeli on saatavilla vapaasti verkossa, joko OA-lehdessä tai käsikirjoitusversiona esimerkiksi kirjoittajan korkeakoulun julkaisuarkistossa.
Keywords: Bo-Christer Björk; avoin verkkojulkaiseminen; tieteellinen julkaiseminen; julkaisuarkisto; OA-lehti; hybridi-lehti; julkaisumaksut; vertaisarviointi; avoin saatavuus; viittauskerroin