Instituutioista verkostoihin. vapaa sivistystyö kohtaa 1900-luvun muutoksen - Niemelä, Seppo (Aikuiskasvatus, 1995)
Vapaa sivistystyö on tukeutunut kahteen kivijalkaan: persoonallisuuden tasapainoiseen kehittämiseen ja demokratian vahvistamiseen yhteiskunnallisen kasvatuksen avulla. Työmuodoissa korostuu kokemuspedagogiikka. Opintokerho on oppijalähtöisen oppimisen perikuva. Nämä tehtävät ja menetelmät pysyvät jatkossakin työn ytimenä, mutta ne saavat uuden perustelun osana muutoksen yhteiskunnan vaatimaa laajaa ammattipätevyyttä.
Keywords: yhteiskunnallinen muutos; aikuisopiskelu; ammatillinen koulutus; jatkuva koulutus; vapaa sivistystyö; ammattitaito; sivistys; eriarvoisuus; opetuksen kehittäminen; työn asettamat vaatimukset