Humanistinen psykologia ja kokemuksellinen oppiminen - von Wright, Johan; Rauste-von Wright, Maijaliisa (Aikuiskasvatus, 1992)
Artikkelissa kuvataan humanistisen psykologian kehitystä ja keskeisiä aatteita sekä aikuiskasvatuksessa suosittua ns. kokemuksellista oppimista niihin perustuvana menetelmänä. Humanistisessa psykologiassa korostetaan yksilön henkistä kasvua, hänen minänsä (self) kehittymistä ja ”itsensä toteuttamista”, joita kokemuksellisen oppimisen nähdään edistävän. Osittain samanlaisiin, reflektiivisten prosessien merkitystä tähdentäviin kokemuksellisen oppimisen menetelmiin on toisaalta päädytty myös konstruktivistisen oppimiskäsityksen pohjalta. Tällöin ko. menetelmien ei kuitenkaan katsota ”sinänsä” edistävän mitään erityistä tavoitetta: kulloinkin omaksutut tavoitteet ja menetelmien käyttötavat säätelevät oppimisprosessin muotoutumista.
Keywords: oppimiskäsitykset; humanistinen psykologia; kokemusoppiminen; reflektio; konstruktivismi