Oppiportin ja Terveysportin HAKA-kirjautumisessa on ongelmia.

Kirjaudu Oppiporttiin Duodecim-tunnuksellasi suoraan palvelun verkkosivulta. Terveysporttiin kirjaudu HAMK Finnan pääsivun linkistä.

Haku

"Jotakin hyvinkin eheää ja kaunista..." : Lapsuus ja vanhemman mielenterveyden häiriö

QR-koodi

"Jotakin hyvinkin eheää ja kaunista..." : Lapsuus ja vanhemman mielenterveyden häiriö

Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää aikuistuneiden lasten kokemuksia elämästä vanhemman kanssa, jolla on mielenterveyden häiriö. Opinnäytetyö toteutettiin yhdessä Etelä-Suomessa toimivan mielenterveysomaisyhdistyksen kanssa. Sen avulla kerätty kokemustieto haluttiin saada yhteistyökumppanin käyttöön vaikuttamistyöhön ja lapsiomaisten tukemiseen.

Opinnäytetyön teoreettisissa lähtökohdissa tutustuttiin aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen ja aikaisempiin tutkimuksiin. Teoriassa tarkasteltiin perhettä, vanhemmuutta, lapsen terveen kehityksen tukemista, itsesäätelyn ja selviytymisen keinoja sekä mielenterveyshäiriön vaikutuksia perheeseen, vanhempaan ja lapseen.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Haastatteluja oli yhteensä viisi ja haastateltavat olivat 19–47-vuotiaita. Haastattelujen avulla haluttiin kerätä tietoa siitä, miten vanhemman mielenterveyden häiriö näyttäytyi lapselle ja millaista tukea lapsiomaiset olivat saaneet. Lisäksi haluttiin tuoda esiin asioita, jotka olivat antaneet lapsiomaisille voimaa lapsuudessa ja jotka olivat olleet lapsuuden perheessä toimivia.

Aineisto analysoitiin teemoittelun ja luokittelun avulla. Tutkimustulosten mukaan vanhemman mielenterveyden häiriö heijastui vanhemman käytökseen ja perheen ilmapiiriin. Lapsiomaiset toivoivat, että he olisivat saaneet lapsuudessaan tietoa vanhemman mielenterveyden häiriöstä ja tukea sen käsittelemiseen. Lisäksi toivottiin, että vanhemman sairastuessa huomioitaisiin entistä paremmin kaikki perheenjäsenet. Lapsiomaiset olivat kokeneet pienetkin hyvät hetket tärkeinä lapsuudessaan. He olivat saavuttaneet voimavaroja haastavan lapsuuden käsittelemisen myötä.

Tallennettuna: