HAMK Finnassa on nyt käytössä HAMK Bestis -chatbotti, jolta voit kysyä neuvoa kirjastoasioissa ja IT-asioissa.

Haku

Aika jänniä kysymyksiä! : Palautetyökalun kehittäminen erityistä tukea tarvitsevien taideryhmässä

QR-koodi

Aika jänniä kysymyksiä! : Palautetyökalun kehittäminen erityistä tukea tarvitsevien taideryhmässä

Opinnäytetyön tarkoitus oli kehittää Kettukin ja Vanajaveden Opiston yhteisille erityistä tukea tarvitsevien aikuisten taideryhmille palautteenkeruutapa. Palautetta haluttiin saada, jotta taideryhmien toimintaa voitaisi kehittää enemmän siinä käyvien toiveiden mukaiseksi ja lisätä heidän osallisuuttaan. Järjestelmällistä palautteenkeruutapaa taideryhmissä ei ole ollut tähän mennessä vielä käytössä.

Aihe ja tarve tulivat opinnäytetyön toimeksiantajalta Kettukilta. Palautetavan tuli sopia erityistä tukea tarvitsevien aikuisten käyttöön ja sen toivottiin olevan helppo sekä nopea toteuttaa käytännössä. Palautteen keräämisestä ja antamisesta haluttiin tulevan luonteva osa ryhmän toimintaa, joka hyödyttäisi kaikkia osapuolia myös jatkossa. Opinnäytetyöni tuotoksena oli keskustelurunko, joka sai alkunsa kehityskeskustelun teoriasta, selkokielisyydestä ja aikaisemmista kokemuksista juuri tämän taideryhmän kanssa.

Vastauksia tutkimuskysymykseen etsittiin kyseisen taideryhmän jäseniin tutustumalla, heitä haastattelemalla ja havainnoimalla. Haastattelurungon suunnittelua tehtiin yhdessä Kettukin toiminnanjohtajan ja taideryhmien ohjaajien kanssa. Palautetyökalun kehittämisprosessin aikana pyrittiin huomioimaan erityistä tukea tarvitsevat taideryhmien ihmiset ja heidän erityispiirteensä. Myös palautteenkeruutavan juurruttaminen taideryhmien toimintaan oli tärkeä tavoite.

Kehittämisprosessin tuloksena olivat osallisuuteen ja kehityskeskusteluiden teorioihin perustuvat juttutuokiot, jotka testattiin taideryhmän osallistujan ja hänen ohjaajansa välisinä. Pohjana oli tekijän kehittämä keskustelurunko. Tuokioiden todettiin toimivan melko hyvin. Havaittiin kuitenkin, että ohjaajat tarvitsevat lisäapua, jotta tuokioista tulisi säännöllisiä. Palautetyökalun kehittämisprosessi edisti keskustelukulttuuria ja sai taideryhmän osallistujat oivaltamaan voivansa vaikuttaa oman ryhmänsä toimintaan ja sen kehittämiseen.

Tallennettuna: