Oppiportin ja Terveysportin HAKA-kirjautumisessa on ongelmia.

Kirjaudu Oppiporttiin Duodecim-tunnuksellasi suoraan palvelun verkkosivulta. Terveysporttiin kirjaudu HAMK Finnan pääsivun linkistä.

Haku

Pakolaisten työllistämisen edistäminen ehkäisevän mielenterveystyön näkökulmasta

QR-koodi

Pakolaisten työllistämisen edistäminen ehkäisevän mielenterveystyön näkökulmasta

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää millä keinoin voi edistää pakolaisten mielenterveyttä työllistymisen polulla samalla edistäen heidän työllistymistä itsessään. Työn tilaaja oli PALOMA-hanke, tarkemmin ilmaistuna hankekumppanille Hämeenlinnan kaupungille työskentelevä hanketyöntekijä. Tämän tutkimuksen tuloksia hyödynnettiin PALOMA-hankkeessa pakolaisten mielenterveystyön valtakunnallisen mallin luomiseksi.

Opinnäytetyön taustateoria perustuu pakolaisuuden, työllistymisen ja mielenterveyden kysymyksiin. Tutkimustavoite saavutettiin käyttämällä systemaattista kirjallisuuskatsausta ja aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tuloksina löydettiin 9 kategoriaa kuvaamaan kuinka pakolaisten mielenterveyttä voidaan tukea työllistymisen polulla ehkäisevän mielenterveystyön näkökulmasta.

Nämä kategoriat olivat osaamisen tunnistaminen, räätälöidyt ratkaisut ja henkilökohtaistaminen, yhteistyö, johdonmukainen palvelupolku, koulutuksen ja kielitaidon edistäminen, tiedon lisääminen, asenteisiin vaikuttaminen, työnantajan tukeminen ja motivoiminen sekä hyväksi todettujen menetelmien käyttäminen. Tutkimuksen tulokset toivat ilmi, että tarvitaan laajaa, sektorirajoja ylittävää vaikuttamis- ja yhteistyötä, työnantajalähtöisyyttä, yksilöllisyyttä ja parempia palvelupolkuja uusien palveluiden ja palveluiden riittävän määrän myötä.

Tutkimuksen tulokset ovat hyvin ajankohtaisia pakolaisten määrän kasvaessa. Tutkimus on sekä ammattialan kehityksen kannalta että yhteiskunnallisesti merkittävä pakolaisten alhaisen työllisyysasteen ja suuren mielenterveysongelmien riskin vuoksi. Tulevaisuudessa aihetta olisi hyvä tutkia tässä tutkimuksessa löydettyjen kategorioiden vaikuttavuuden näkökulmasta. Tulisi myös sitoutua aihepiirin asiakaslähtöiseen tutkimukseen pysyvän ja säännöllisen tutkimustoiminnan myötä.

Tallennettuna: