HAMK Finnassa on nyt käytössä HAMK Bestis -chatbotti, jolta voit kysyä neuvoa kirjastoasioissa ja IT-asioissa.

Haku

Viherympäristö sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tukena : Vuorovaikutteisuus osana Metsäkylän ratsastuskeskuksen ympäristön suunnittelua

QR-koodi

Viherympäristö sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tukena : Vuorovaikutteisuus osana Metsäkylän ratsastuskeskuksen ympäristön suunnittelua

Ketola_Maarit_liitteet.pdf (Hämeen ammattikorkeakoulu - Theseus)
Ketola_Maarit.pdf (Hämeen ammattikorkeakoulu - Theseus)
Ketola_Maarit_suunnitelma.pdf (Hämeen ammattikorkeakoulu - Theseus)

Tutkimus perustuu ympäristö- ja ekopsykologian kirjallisuudesta löytyvään teoriatietoon luonnon elvyttävästä vaikutuksesta, sekä viherympäristön merkityksestä yksilön terveelle kasvulle, kehitykselle ja koetulle hyvinvoinnille.

Tässä tutkimuksessa on selvitetty mistä muodostuu viihtyisä ja elvyttävä ympäristö sekä miten ympäristö- ja ekopsykologiasta näkemystä voidaan hyödyntää käytännön suunnittelutyössä. Selvityksen kohteena on ollut myös yksilön ympäristösuhteen kehittyminen, mielipaikan vaikutus koettuun hyvinvointiin sekä paikkaidentiteetin merkitys mielenterveydelle.

Työn soveltavan osan tavoitteena on ollut luoda ympäristö joka tukee sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ideologiaa. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on Suomessa uusi sosiaalisen kuntoutuksen muoto, jossa talliympäristössä toimimalla pyritään tukemaan yksilön sosiaalista kasvua ja hyvinvointia. Toiminnallisen ympäristön lisäksi viherympäristöllä oletetaan olevan merkitystä toiminnan tuloksellisuuteen.

Soveltavan osan lähtöaineisto on kerätty vuorovaikutteisen suunnittelun metodeja käyttäen. Vuorovaikutteinen suunnittelu sopii erinomaisesti sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ideologiaan, koska siinä korostuvat yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja osallisuus. Teoriaosasta ja vuorovaikutteisesta suunnittelusta saatua tietoa on sovellettu Metsäkylän ratsastuskeskuksen viherympäristön suunnitteluun.

Lopputuloksena syntyi suunnitelma, jonka tavoitteena on tukea talliympäristössä asioivien henkilöiden koettua hyvinvointia. Tavoitteena on luoda ”paratiisi” kaupungin keskelle. Uusien suunnitteluratkaisujen myötä Metsäkylän ratsastuskeskus tarjoaa kaiken ikäisille käyttäjille terveellisen, turvallisen ja vetovoimaisen toimintaympäristön.

Tallennettuna: