Oppiportin ja Terveysportin HAKA-kirjautumisessa on ongelmia.

Kirjaudu Oppiporttiin Duodecim-tunnuksellasi suoraan palvelun verkkosivulta. Terveysporttiin kirjaudu HAMK Finnan pääsivun linkistä.

Haku

Painehaavojen ennaltaehkäisy hoitotyössä

QR-koodi

Painehaavojen ennaltaehkäisy hoitotyössä

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten perus-, lähi- ja sairaanhoitajat tunnistavat painehaavoille riskialttiit potilaat ja mitä menetelmiä heillä on käytössään painehaavojen ennaltaehkäisemiseksi. Tavoitteena on tuottaa tietoa hoitajien osaamisesta painehaavojen ennaltaehkäisyssä ja kartoittaa käytössä olevia apuvälineitä ja niiden käyttöä. Tavoitteena on myös tuottaa tietoa hoitotyön kehittämistä varten ja kiinnittää huomiota hoitajien omiin toimintatapoihin painehaavojen ennaltaehkäisyssä.

Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin tammikuussa 2010 kyselylomakkeella, joka sisälsi strukturoituja väittämiä sekä kaksi avointa kysymystä. Kysymykset koostuivat kuudesta aihealueesta: painehaavariskin ja altistavien tekijöiden tunnistamisesta, painehaavojen ennaltaehkäisyssä käytetyistä keinoista, asentohoidosta ja käytetyistä apuvälineistä sekä potilaiden ja omaisten ohjauksesta ja hoitajien koulutuksesta. Tutkimukseen osallistui 88 Etelä-Suomen alueella työskentelevää lähi-, perus- tai sairaanhoitajaa. Vastaukset analysoitiin SPSS for Windows -ohjelmalla. Tulokset raportoitiin määrinä ja prosentteina.

Tutkimustulosten perusteella lähi-, perus- ja sairaanhoitajat tunnistavat hyvin painehaavoille alttiit potilaat, mutta kaikki hoitajat eivät tunnista yleisimpiä painehaavojen riskitekijöitä. Painehaavariskinarviointimittaria ei käytetä hoitotyön apuvälineenä. Potilaan painehaavariskiä ja ennaltaehkäisyn keinoja ei säännönmukaisesti kirjata hoitosuunnitelmaan. Asentohoitoa ja apuvälineitä käytetään ennaltaehkäisyn keinona. Potilaille ja omaisille annettava ohjaus on puutteellista. Hoitajat ovat kiinnostuneita oman ammattitaitonsa kehittämiseen.

Tallennettuna: