HAMK Finnassa on nyt käytössä HAMK Bestis -chatbotti, jolta voit kysyä neuvoa kirjastoasioissa ja IT-asioissa.

Haku

Omahoitajakeskusteluiden merkitys ahdistuneen potilaan hoidossa

QR-koodi

Omahoitajakeskusteluiden merkitys ahdistuneen potilaan hoidossa

Ahdistus on tunne, joka kokemuksena on lähellä pelon kaltaista tunnetilaa. Lievä ahdistus on sellaisenaan normaali ja yleinen tunnekokemus. Psyykkisestä häiriöstä voidaan puhua, jos ahdistus on pitkäaikaista, voimakasta, voimavaroja kuluttavaa tai toimintakykyä rajaavaa. Ahdistuksen hoidossa käytettäviä keinoja on monia ja yksi niistä on keskustelu. Psykiatrisessa hoitotyössä omahoitajakeskustelu on keskeisin käytetty menetelmä. Keskustelu hoitajan ja potilaan välillä edesauttaa potilaan psyykkisestä häiriöstä selviytymistä. Omahoitajakeskustelut muodostuvat psykiatrisen hoitotyön tavoitteiden pohjalta.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella tutkimusotteella. Tässä opinnäytetyössä kuvataan hoitohenkilökunnan mielipiteitä ja kokemuksia liittyen ahdistuneen potilaan kanssa käytäviin omahoitajakeskusteluihin psykiatrisella osastolla. Opinnäytetyön aineistonkeruu toteutettiin haastattelemalla yhteensä kolmea hoitajaa eräällä psykiatrisella osastolla. Haastattelumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja tulokset analysoitiin sisällönanalyysillä. Opinnäytetyö on toteutettu yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Opinnäytetyön tulosten perusteella omahoitajakeskustelut koetaan tärkeinä ahdistuneen potilaan hoidossa. Valtaosalle potilaista omahoitajakeskusteluilla on myönteinen vaikutus ahdistuksen lievittymisessä. Opinnäytetyön tuloksista nousi myös esille, että potilaan tunteita voi kerääntyä hoitajalle. Jatkotutkimusehdotukseksi esitetään tutkia ahdistuneita potilaita hoitavan hoitohenkilökunnan työhyvinvointia.

Tallennettuna: