Oppiportin ja Terveysportin HAKA-kirjautumisessa on ongelmia.

Kirjaudu Oppiporttiin Duodecim-tunnuksellasi suoraan palvelun verkkosivulta. Terveysporttiin kirjaudu HAMK Finnan pääsivun linkistä.

Haku

”Kyllä se kestoaihe ikään kuin on, että ihan viikoittain tulee vastaan asiakastyössä”: sosiaalisten tilanteiden pelko toisen asteen oppilastuen näkökulmasta

QR-koodi

”Kyllä se kestoaihe ikään kuin on, että ihan viikoittain tulee vastaan asiakastyössä”: sosiaalisten tilanteiden pelko toisen asteen oppilastuen näkökulmasta

Tämä opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä koulutuskuntayhtymän kanssa, johon kuuluu useita ammattiopistoja sekä lukioita. Opinnäytetyössä tutkittiin, kuinka yhteistyökoulutuskuntayhtymän koulupsykologit, koulukuraattorit ja nuoriso-ohjaaja kokevat sosiaalisten tilanteiden pelon näkyvän heidän oppilaitoksissansa opiskelevilla nuorilla. Tutkimuskysymykset tässä opinnäytetyössä ovat: Esiintyykö koulutuskuntayhtymän opiskelijoilla sosiaalisten tilanteiden pelkoa, kuinka opiskelijoiden sosiaalisten tilanteiden pelko vaikuttaa heidän opiskeluunsa ammattilaisten näkökulmasta ja millaisia apukeinoja ammattilaiset käyttävät oppilaiden kuntoutumisen tukemisessa?

Tutkimuksessa käydään yleisesti läpi ahdistuneisuushäiriötä ja sen oirekuvaa. Tarkemmin käsitellään nuorten sosiaalisten tilanteiden pelkoa, sairastumisen lähtökohtia ja siihen liittyvää oirehdintaa. Koulutuskuntayhtymän opiskelijahuollon ammattilaisilta selvitettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, kuinka he näkevät sosiaalisten tilanteiden pelon vaikutuksia työssään.

Tuloksista selviää, että sosiaalisten tilanteiden pelkoa esiintyy koulutuskuntayhtymän opiskelijoilla huomattavasti. Nuoret tytöt ovat alttiimpia ja herkempiä potemaan sosiaalisten tilanteiden pelkoa kuin pojat. Eroja ammattiopiston ja lukion opiskelijoiden välillä nähtiin olevan siinä, miten sosiaalisten tilanteiden pelko heijastuu koulunkäyntiin ja aktiivisuuteen opiskelussa. Lukio-opiskelijoiden koettiin olevan tietyllä tavalla tunnollisempia koulunkäyjiä, ja heillä sosiaalisten tilanteiden pelko vaikutti useimmiten vain tiettyihin aineopintojen tunteihin. Ammattiopiston opiskelijoilla taas ilmiönä on se, että jäädään herkemmin kokonaan pois koulusta sosiaalisten tilanteiden pelon vuoksi. Opiskelijat kokevat sosiaalisten tilanteiden pelkoa eri tavoin: ammattilaiset kuvasivat sitä fyysisinä oireina, kuten punastumisena tai tärinänä, mutta myös henkisellä tasolla ahdistuksena ja henkilökohtaisena kärsimyksenä, joka vaikuttaa suoriutumiseen opiskelussa ja elämässä.

Haastatteluissa kävi ilmi, että ammattilaiset käsittelevät sosiaalisten tilanteiden pelkoa lähes päivittäin. Opiskelijahuollon ammattilaisten tapaamisaikoihin on koulutuskuntayhtymän opiskelijoilla paljon kysyntää ja siihen on ammattilaisten jo hankala vastata.

Tallennettuna: