Pakolaisuus, tunteet ja media - Maasilta, Mari; Nikunen, Kaarina; Haavisto, Camilla; Horsti, Karina; Kivikuru, Ullamaija; Pantti, Mervi; Pöyhtäri, Reeta (Vastapaino, 2018)
Vuosi 2015 nosti maahanmuuton ja pakolaisuuden Euroopan polttavimmaksi kysymykseksi mediassa. "Pakolaisuus, tunteet ja media" ruotii pakolaiskeskustelua ja mediakuvastoa. Se tarkastelee journalismia ja sosiaalista mediaa osana tunnetaloutta: kirjassa analysoidaan, miten uutiset, vale-uutiset, huhut, kirjat, elokuvat, tv-sarjat ja esineet synnyttävät erilaisia myötätunnon, kritiikin tai vihan muotoja. Teos kytkee pakolaiskeskustelun laajempaan yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen kehitykseen. Euroopan pakolaistilanne haastaa pohtimaan ihmisyyden ydinkysymyksiä tilanteessa, jossa myötätunnon tunteminen on kaupallistunut ja teknologisoitunut. Myötätunto voi myös luoda eriarvoisuutta. Tutkimukseen perustuva kirja osoittaa mediakeskustelun sudenkuopat, toistuvat ongelmat ja eettiset haasteet. Se tarjoaa myös esimerkkejä uudentyyppisistä ja rakentavista tavoista käsitellä pakolaisuutta mediassa.
Keywords: pakolaisuus; maahanmuutto; asenteet; julkinen keskustelu; tiedonvälitys; uutisointi; etiikka; mediakritiikki; media