Bakteerien planeetta - Vuento, Matti (Gaudeamus, 2019)
Bakteereja on kaikkialla. Niitä majailee kallioperän uumenissa, merien syvänteissä, sisäilmassa ja ovenkahvoissa. Myös me itse olemme elinympäristöjä mikrobeille. Toiset niistä ovat liittolaisiamme, toiset voivat pahimmillaan viedä meiltä hengen. Bakteerien planeetta on kattava, uusimpaan tutkimustietoon perustuva teos maapallon mikroskooppisen pienistä hallitsijoista, bakteereista ja arkeoneista, jotka ovat muovanneet valtakuntaansa ja sen elämää miljardien vuosien ajan. Ihmiskuntaa ne ovat piinanneet aiheuttamalla ruton ja kurkkumädän kaltaisia kulkutauteja sekä vaarallisia tulehduksia. Toisaalta bakteerit edistävät terveyttämme: esimerkiksi suolistobakteerien hyödyistä tiedetään koko ajan enemmän. Teoksessa tarkastellaan bakteerien ja arkeonien merkitystä luonnossa sekä ihmisen terveydessä ja sairauksissa. Nykytutkijoita askarruttavien kysymysten kautta tähytään tulevaisuuteen. Millainen uhka on bakteerien antibioottiresistenssi? Voivatko bakteerit vauhdittaa vai kenties hillitä ilmastonmuutosta?
Keywords: historia; bakteerit; arkeonit; mikrobit; tartuntataudit; maapallo