Arviointia toteuttamassa : näkökulmia monipuoliseen oppimisen arviointiin - Kauppinen, Eija; Vitikka, Erja; Aksela, Maija (Oppaat ja käsikirjat / Opetushallitus, ISSN 1798-8950, 2017)
Oppaassa lähestytään oppimisen arviointia perusopetuksessa ja opiskelijan arviointia lukiokoulutuksessa eri oppiaineiden ja erilaisten teemojen näkökulmista. Tavoitteena on tarjota opettajille ideoita arvioinnin toteuttamiseen sekä oman arviointiosaamisensa kehittämiseen. Teos avaa opetussuunnitelmien perusteiden oppimisen ja opiskelijan arvioinnin linjauksia sekä niiden käytännön merkitystä koulutyössä. Miten oppilas voi osoittaa osaamistaan? Mikä on arviointipalautteen ja minäkuvan välinen suhde ja itse- ja vertaisarviointitaitojen merkitys osana oppimisen arviointia? Miten arvioida luovaa tuottamista tai eettisen ja kriittisen ajattelun taitojen kehittymistä? Voisiko teknologiaa hyödyntää arvioinnissa? Teos antaa työkaluja arvioinnin menetelmien monipuolistamiseen sekä erittelee arvioinnin suhdetta didaktiikkaan ja tutkivaan oppimiseen.
Keywords: oppiminen; arviointi; oppilasarviointi; oppiaineet; perusopetus; lukio; palaute; itsearviointi; minäkuva; oppilaat; osaaminen; oppimistavoitteet