Mikä Finna on?

Finna.fi

finna.fi kuvakaappaus

 

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.

Pääset selaamaan ja lukemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja.

Voit myös mm. uusia lainoja ja tehdä varauksia eri kirjastojen aineistoihin yhdestä ja samasta paikasta.

Löydät finna.fi:stä samalla haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat organisaatiot tarjoavat.

Muut Finna-hakupalvelut

Finna on hakupalvelujen kokonaisuus, johon kuuluu monia sivustoja valtakunnallisen finna.fi:n lisäksi. Organisaatiokohtaiset sivustot ovat rajattuja pääasiassa yhden organisaation aineistoihin.

 

Tietoa Finnasta

Käyttöoikeudet

Finnan luettelointitieto on vapaasti kaikkien käytössä, mutta Finnassa näkyviin digitaalisiin kuviin, takakansiteksteihin ja Finnasta linkattuihin digitaalisiin sisältöihin ja kuvailutietoihin voi liittyä lakiin tai sopimuksiin perustuvia rajoituksia. Lue lisätietoa käyttöoikeuksista.

Finna-API

Finna.fi-palvelun avoin rajapinta api.finna.fi tarjoaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden tuottamaa kuvailutietoa vapaasti hyödynnettäväksi. Rajapinta sisältää myös linkit finna.fi-palvelun kautta tarjottaviin kuviin ja muihin aineistoihin, joiden käyttöä saattaa koskea rajoituksia.

Finnan kehittäminen

Finna on palvelu, jota kehitetään vaiheittain sitä mukaa, kun uusia organisaatioita liittyy mukaan. Finnan beta-versio avattiin joulukuussa 2012 ja ensimmäinen versio lokakuussa 2013. Vaikka et siis ehkä vielä löydä hakemaasi tietoa Finnasta, se saattaa tulla sinne tulevaisuudessa.

Finnan vastuutahot

Kansalliskirjasto vastaa Finnan kehittämisestä ja ylläpidosta, mutta palvelua kehitetään yhdessä Finnan yhteistyökumppanien kanssa. Finnan sisällöistä vastaavat palveluun osallistuvat arkistot, kirjastot ja museot. Finna on syntynyt osana opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta (2008–2017).

Finnan ohjelmisto

Finna on toteutettu VuFind- ja muilla avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla, ja sen lähdekoodi on kaikkien halukkaiden hyödynnettävissä.