Haku

Natura 2000-alueiden hoidon ja käytön yleissuunnitelma

QR-koodi

Natura 2000-alueiden hoidon ja käytön yleissuunnitelma

Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella Natura 2000 -verkostoon sisältyy 148 kohdetta. Tässä hoidon ja käytön yleissuunnitelmassa on arvioitu aluekohtaisten hoito- ja käyttösuunnitelmien tarve, muiden suunnitelmien tarve sekä niistä aiheutuvat kustannukset.

Hoito- ja käyttösuunnitelmia on laadittu tai tekeillä 19 Natura 2000 -alueelle tai niiden osalle. Suunnitelma tulee kiireellisesti (vuosina 2007–2012) laatia 13 ja vuosina 2012–2014 kolmelle muulle kohteelle.

Soiden ja metsien ennallistamissuunnitelmien tarve suuri: Suunnitelmia on laadittu 17 kohteelle. Näiden lisäksi suunnitelmia tarvitsee 81 kohdetta. Perinnebiotooppien hoitosuunnitelmia on laadittu viidelle kohteelle ja suunnitelmia kaipaa kahdeksan kohdetta.

Eritasoista palveluvarustusta on tällä hetkellä ainakin 40 kohteella. Ympäristöhallinnon tavoitteena on jatkossa kehittää ja keskittää palveluvarustusta siihen parhaiten soveltuville alueille – lähinnä saaristoalueille, kansallispuistojen ympäristöön sekä muutamille alueellisesti tärkeille virkistys- ja luontomatkailukohteille.

Erilaista vesistöjen kunnostus- ja hoitotarvetta on 17 kohteella. Kuudelle alueelle suunnitelma on jo laadittu. Uhanalaisista lajeista aiheutuvaa suunnittelutarvetta on 15 Natura 2000 -alueella.

Erilaisten suunnitelmien laadintaan tarvitaan henkilöresursseja Länsi-Suomen ympäristökeskukseen ja Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluihin yhteensä noin 41 henkilötyövuoden verran. Tämän lisäksi osallistavasta suunnitellusta aiheutuu kuluja arviolta 74 000 €:a.

Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella Natura 2000 -alueiden hoidon ja käytön yleissuunnitelman laadinnasta vastasivat ympäristökeskus ja Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalvelut. Suunnitelman laadintaa varten perustettiin seurantaryhmä, johon kuuluivat seuraavien tahojen edustajat: Pohjanmaan, Etelä- ja Keski- Pohjanmaan liitot, Rannikon ja Etelä-Pohjanmaan Metsäkeskukset, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan TE-keskukset, Metsäntutkimuslaitos, Kannuksen asema, Ruotsinkielisen Pohjanmaan ja Pohjanmaan riistanhoitopiirit, Metsänomistajain liitot, Tuottajajärjestöt, Luonnonsuojelupiiri, Maaseutukeskukset, Rajavartiolaitos, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ja Fiskarförbund.

Länsi-Suomen ympäristökeskuksen raportteja 3/2009

Tallennettuna: