Haku

Metsäteollisuudessa syntyvien biohajoavien jätteiden hyötykäyttötilanne ja -mahdollisuudet

QR-koodi
Finna-arvio

Metsäteollisuudessa syntyvien biohajoavien jätteiden hyötykäyttötilanne ja -mahdollisuudet

Selvityksen ensisijaisena tavoitteena on ottaa selvää kuinka metsäteollisuudessa syntyviä biohajoavia jätteitä tällä hetkellä hyödynnetään sekä miten hyötykäyttöä voidaan mahdollisuuksien mukaan kehittää jätteen hyödyntämisen etusijajärjestyksen mukaisesti. Selvityksen tavoitteena on myös jakaa tietoa yleisesti metsäteollisuuden biohajoavien jätteiden soveltuvuudesta hyötykäyttöön, erilaisista hyödyntämismenetelmistä sekä metsäteollisuuslaitosten käyttökokemuksista.

Selvityksen alkupuolella on esitetty biohajoavien jätteiden hyödyntämiseen vaikuttavaa lainsäädäntöä, kuten jätelainsäädäntöä ja lannoitevalmistelakia, sekä metsäteollisuuslaitosten ympäristölupia. Kaiken jätelainsäädännön ensisijaisena tavoitteena on jätteestä ja jätehuollosta aiheutuvien haitallisten terveys- ja ympäristövaikutusten minimoiminen sekä jätehierarkian käytäntöön soveltamisen edistäminen.

Selvityksessä on esitetty, miten metsäteollisuudessa syntyviä biohajoavia jätteitä voidaan esimerkiksi esikäsitellä ja hyödyntää. Selvityksessä keskitytään pääasiallisesti tarkastelemaan biohajoavien jätteiden käyttöä materiaalina, kierrätyslannoitteena sekä polttoaineena. Lisäksi selvityksessä tarkastellaan myös niitä metsäteollisuuslaitoksissa syntyviä biohajoavia jätteitä, joille on hyötykäyttömahdollisuuksien puuttuessa haettu poikkeuslupaa kaatopaikkasijoittamiselle.

Selvityksen yhteydessä metsäteollisuuslaitoksille lähetettiin kysely, jonka avulla pyrittiin tarkemmin selvittämään metsäteollisuudessa syntyvän biohajoavan jätteen hyötykäyttötilannetta, erityisesti kaatopaikalle läjitettyjen biohajoavien jätteiden osalta. Kyselyssä selvitettiin myös metsäteollisuuslaitosten kokemuksia ja kehitysideoita biohajoavien jätteiden hyödyntämiseen liittyen. Kysely järjestettiin sähköisesti, ja siihen pystyi vastaamaan vuoden 2017 touko- ja kesäkuun aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 30 laitosta.

Yleisesti kaikessa toiminnassa tulisi pyrkiä vähentämään syntyvän jätteen määrää sekä lisäämään jätteiden uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja hyödyntämistä. Metsäteollisuudessa biojätteiden syntyä ei pystytä kokonaan ehkäisemään. Koska metsäteollisuudessa syntyvien biohajoavien jätteiden ominaisuudet, laadut ja määrät voivat merkittävästi vaihdella syntytavastaan riippuen jopa tehdaskohtaisesti, kyseisten jätteiden hyödyntämiselle ei ole vain yhtä ainoaa tapaa. Jätteen laatu määrittelee sen, mikä on järkevin esikäsittely-, hyödyntämis- tai loppukäsittelymenetelmä talouden tai ympäristön näkökulmasta.

Tallennettuna: