Haku

Nestemäisten kemikaalivuotojen hallinta ympäristönsuojelun kannalta

QR-koodi
Finna-arvio

Nestemäisten kemikaalivuotojen hallinta ympäristönsuojelun kannalta

Nestemäisten kemikaalivuotojen hallintahankkeessa oli tavoitteena muodostaa ympäristönsuojelun kannalta perusteltua näkemystä hyvästä nestemäisten kemikaalivuotojen hallinnan tasosta. Tähän hankeraporttiin koottiin tietoa vuotojenhallintaa koskevasta lainsäädännöstä, standardeista, oppaista ja ohjeista sekä eri viranomaisten (Turvatekniikan keskus, pelastuslaitos, ELY-keskukset, kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset) tulkinnoista ja käytännöistä vuotojen hallinnan vaatimustasosta. Raportti laadittiin Hämeen ELY-keskuksessa.

Lähtökohtana nestemäisten vuotojen hallinnassa on, että kemikaaleja ja polttonesteitä on käsiteltävä ja varastoitava niin, ettei niistä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle tai viemärilaitoksen toiminnalle. Ympäristövaaraa aiheuttavat kemikaalit ja polttonesteet eivät saa päästä valumaan maaperään, veteen tai viemäriin ja lisäksi mahdolliset vuodot on voitava kerätä talteen. Erityistä huolellisuutta vaaditaan kemikaalien ja polttonesteiden käsittelyssä ja varastoinnissa herkissä ympäristökohteissa, kuten pohjavesialueella, rantavyöhykkeillä, luonnonsuojelullisesti arvokkaissa kohteissa sekä niiden läheisyydessä.

Hyvien käytäntöjen mukaisesti nestemäisten kemikaalien varastoinnissa ja käsittelyssä käytettävien säiliöiden, putkistojen, prosessilaitteiden ja niiden varusteiden tulee olla rakenteeltaan oikeanlaisia, ehjiä ja kestäviä varastoitavaa ja käytettävää kemikaalia vastaan. Lisäksi kaiken varastoinnin ja käsittelyn tulee tapahtua nestetiiviissä ja oikein mitoitetuissa suoja-altaissa ja vallitiloissa tai nestetiiviiksi allastetuissa varastoissa, lastaus- tai käsittelypaikoissa, jotka pidättävät mahdolliset vuodot ja joista vuodot saadaan kerättyä talteen mahdollisimman lähellä vuotokohtaa.

Hankkeen aikana syntyi luettelo suosituksia hyvistä käytännöistä, jotka täyttämällä päästään ympäristönsuojelun kannalta hyvään vuotojen hallinnan tasoon. Suosituksia on listattu säiliöille ja niiden varusteille, putkistoille, prosessilaitteille, suoja-altaille ja vallitiloille, käsittelypaikoille ja polttonesteiden jakelualueille sekä ulkona että sisätiloissa tapahtuvaa varastointia ja käsittelyä koskien. Lisävaatimuksia on asetettu kohteille, jotka sijaitsevat ympäristöllisesti herkille alueilla, kuten pohjavesialueilla, joilla vuotojen hallinta tulee järjestää luotettavammin kuin ns. tavallisessa kohteessa. Hankkeessa pyrittiin myös määrittelemään rakennetyyppejä, jolla saavutetaan lainsäädännön vaatima varastointi- ja käsittelypaikkojen alustan nestetiiveys.

Tallennettuna: