Haku

Pohjois-Karjalan vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022–2027

QR-koodi
Finna-arvio

Pohjois-Karjalan vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022–2027

Pohjois-Karjala on osa laajaa koko Itä-Suomen kattavaa Vuoksen vesienhoitoaluetta. Vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaan on koottu tiedot vesienhoitoalueesta. Tässä toimenpideohjelmassa on kuvattu tarkemmin pinta- ja pohjavesien tila sekä tilan parantamiseksi ehdotetut toimenpiteet Pohjois-Karjalassa. Ohjelmassa on tarkistettu ja täydennetty vuoteen 2021 ulottuvan toimenpideohjelman tiedot. Tarkastelussa oli 576 pintavesimuodostumaa.

Vesien tilaa heikentävät erityisesti hajakuormituksen aiheuttama rehevöityminen ja paikoin pistekuormitus. Rakenteelliset muutokset, kuten padot ja perkaukset ovat vaikuttaneet etenkin virtavesien tilaan. Luokitellusta järvipinta-alasta 93 % on erinomaisessa tai hyvässä ja 7 % hyvää heikommassa ekologisessa tilassa. Jokimuodostumien kokonaispituudesta 83 % on vähintään hyvässä ja 18 % hyvää huonommassa tilassa. Kemiallinen tila on arvioitu ympäristönlaatunormien täyttymisen perusteella, ja tilaa heikentävät nikkelipitoisuus kaivosteollisuuden alapuolisissa vesistöissä sekä runsashumuksissa vesistöissä yleisesti korkeahko ahvenen elohopeapitoisuus. Ohjelmassa esitetään toimenpiteitä mm. hajalähteistä aiheutuvan ravinnehuuhtouman vähentämiseksi sekä pistemäisten päästöjen hallintaan. Lisäksi esitetään kunnostustoimenpiteitä sekä rehevöitymisestä että rakentamisesta aiheutuneiden muutosten korjaamiseksi vesistöissä. Lainsäädäntöön perustuvien perustoimenpiteiden lisäksi toteutettavien täydentävien toimenpiteiden kustannukset ovat noin 13,4 milj. € vuodessa.

Pohjavesien tila on pääosin hyvä. Uhkatekijöitä ovat pilaantuneet maa-alueet, historiallinen pilaantuminen, maa-ainesten otto, asutuksen leviäminen, liikenne ja tienpito. Pohjois-Karjalan 341 pohjavesialueesta viisi on määritelty riskialueeksi ja näistä kolme kemialliselta tilaltaan huonoksi. Selvityskohteina on 12 pohjavesialuetta. Tärkeimmät toimenpiteet ovat pilaantuneita maa-alueita koskevat toimenpiteet, pohjavesialueiden rakenneselvitykset, suojelusuunnitelmien päivittäminen, tiealueiden suojaukset, maa-ainesten ottoalueiden kunnostaminen ja sään ääriolosuhteisiin varautuminen. Pohjavesien toimenpiteiden kustannukset ovat noin 97 000 € vuodessa.

Toimenpideohjelmassa on esitetty pinta- ja pohjavesille tilatavoitteet jatkoaikatarpeineen. Toteuttamalla ohjelman mukaiset toimet vesien tilatavoitteet arvioidaan pääosin saavutettavan.

Tallennettuna: