Haku

Materiaalitehokkuus ympäristölupavelvollisissa laitoksissa : Raportti ELY-keskusten vuoden 2021 valtakunnallisen valvontateeman toteutuksesta ja tuloksista

QR-koodi
Finna-arvio

Materiaalitehokkuus ympäristölupavelvollisissa laitoksissa : Raportti ELY-keskusten vuoden 2021 valtakunnallisen valvontateeman toteutuksesta ja tuloksista

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten yhteiseksi ympäristölupien valvonnan teemaksi vuodelle 2021 valittiin materiaalitehokkuus. Teeman lähtökohtana oli vuoteen 2023 ulottuva valtakunnallinen jätesuunnitelma, jonka yhtenä tavoitteena oli materiaalitehokkuuden edistäminen ympäristöluvissa ja niiden valvonnassa. Teema toteutettiin tekemällä vuonna 2021 määräaikaistarkastettaville ympäristölupavelvollisille laitoksille materiaalitehokkuutta kartoittava kysely.

Vastauksia kyselyyn saatiin 198 kappaletta. Tässä raportissa esitetään yhteenveto kyselyn tuloksista ja hyvät käytännöt yritysten materiaalitehokkuuden parantamiseksi ja ympäristöluvituksen ja -valvonnan tehostamiseksi.

Materiaalitehokkuuden käsite on kyselyn tulosten perusteella yleisesti yrityksille tuttu. Motiva Oy:n mallin mukaisia materiaalikatselmuksia sekä vapaaehtoisia materiaalitehokkuussitoumuksia on tehty melko vähän. Tulosten perusteella ne yritykset, jotka ovat tehneet materiaalikatselmuksia tai vapaaehtoisia materiaalitehokkuussitoumuksia, ovat myös toteuttaneet materiaalitehokkuutta edistäviä toimenpiteitä ja seurantaa sekä sisäisiä koulutuksia.

Raportissa on esitelty hyviä käytäntöjä materiaalitehokkuuden parantamiseksi. Merkittävämmäksi käytännöksi esille nousee materiaalikatselmus, jonka avulla voidaan vähentää materiaalien käyttöä, syntyvän jätteen määrää ja ympäristöhaittoja sekä säästää merkittävästi rahaa. Katselmukseen on mahdollista hakea avustusta. Materiaalitehokkuutta voidaan myös kartoittaa erilaisilla materiaalitehokkuuteen liittyvillä testeillä ja tarkistuslistoilla. Verkostoituminen on yksi tärkeä käytäntö, jolla voidaan edistää materiaalitehokkuutta yrityksissä. Materiaalitori ja teollisten symbioosien palvelut ovat hyviä esimerkkejä tällaisista verkostoitumiseen liittyvistä käytänteistä.

Tässä raportissa esitettyjä hyviä käytäntöjä on mahdollista toteuttaa eri toimialoilla ja erikokoisissa yrityksissä. Raportin toivotaan kannustavan yrityksiä materiaalitehokkuuden systemaattiseen kehittämiseen ja seurantaan sekä auttavan ympäristösuojeluviranomaisia huomioimaan entistä paremmin materiaalitehokkuus ympäristölupamenettelyssä ja -valvonnassa.

Tallennettuna: