Haku

Porkkanan, kaalien ja sipulin CA- ja MA-varastointi

QR-koodi

Porkkanan, kaalien ja sipulin CA- ja MA-varastointi

CA- and MA storage of carrot, cabbages and onion

Kasvisten varastoinnin aikana tärkeimpiä laatua alentavia tekijöitä on soluhengitys. Soluhengityksen hidastaminen yleensä parantaa kasvisten säilyvyyttä. Oikean varastointilämpötilan ohella kasvista ympäröivän kaasutilan muuntelu normaalista ilmasta poikkeavaksi on keino, jolla soluhengitystä voidaan hidastaa. Tästä syystä säätöilma- eli CA-varastointi, muunnetun ilmakehän varastointi eli MA-varastointi ja alipainevarastointi ovat mielenkiintoisia vaihtoehtoja normaalille kylmävarastoinnille. Katsaukseen on koottu tietoa näistä varastointitekniikoista, niiden teknisistä ratkaisuista ja varastoinnin kustannuksista. Yksinkertaisimmillaan MA-varastointi tarkoittaa sitä, että tuote pakataan kaasuja valikoivasti läpäisevään materiaaliin. Eniten kustannuksia aiheutuu pakkauskoneesta ja -materiaaleista sekä työvoimakuluista pakattaessa. CA-varastoinnissa suurimmat kustannukset aiheutuvat varaston tiivistämisestä ja kaasutus- ja mittalaitteista. CA ja MA-varastoinnin kustannusten vertailu keskenään on vaikeaa, koska ei ole riittävästi tietoa MA-varastoinnista eri kasviksilla. Käytön kannalta MA-varastointi pakkauksissa on joustavampi kuin CA-varastointi ja mahdollistaa suojaavan kaasukehän säilyttämisen tuotteen ympärillä myös varaston ulkopuolella. Katsauksen lopussa tarkastellaan CA- ja MA-varastoinnin tuomia mahdollisuuksia lähinnä porkkanan, kaalien ja sipulin laadun säilyttämisessä. CA- ja MA-varastointimenetelmät näyttävät lupaavimmilta kaaleille ja sipulille. Ennen kuin Suomessa kannattaa lähteä suuremmassa mitassa toteuttamaan joko CA- tai MA-varastointia tarvitaan kokeellista tutkimusta menetelmien antamista hyödyistä laadun ja jakelun kannalta.

Tallennettuna: