Haku

Minttulajien menestyminen eri ilmasto-olosuhteissa ja luonnonmukaisessa viljelyssä

QR-koodi

Minttulajien menestyminen eri ilmasto-olosuhteissa ja luonnonmukaisessa viljelyssä

Performance of mint species in different climates and in organic cultivation

Mauste- ja rohdosyrtit kiinnostavat yhä useampia viljelijöitä mahdollisena sivuelinkeinona ja kuluttajia terveysvaikutteidensa vuoksi. Menestyvä yrttituotanto riippuu kuitenkin monista tekijöistä: ilmastoon soveltuvista lajeista, hyvänlaatuisia raaka-aineita tuottavista lajikkeista, käyttökelpoisesta viljelytekniikasta ja tuotantoon soveltuvista koneista. Maatalouden tutkimuskeskuksessa suoritettiin vuosina 1993-1995 kolmivuotinen tutkimusohjelma: "Suomeen soveltuvien yrttikasvien viljelytekniikka ja laatu". Ohjelmassa pyrittiin selvittämään ilmastollisesti soveltuvien tärkeimpien yrttilajien viljelytekniikkaa. Tutkimusohjelman suunnittelu pohjautui viljelijöille ja asiantuntijoille lähetettyyn kyselyyn. Saatujen vastauksien mukaan 46 % piti piparmintun viljelyä tulevaisuudessa tärkeänä, koska sen käyttö tuoreena, kuivattuna ja rohdoksena tulee yleistymään ja monipuolistumaan. Piparmintun tislattua öljyä tuodaan maahamme kymmeniä tuhansia kiloja ja tämä määrä voidaan korvata kotimaassa tuotetulla öljyllä. Viljelijöiden toivomuksesta tutkimusohjelman osana olivat piparmintun ja vihermintun laatua ja viljelytekniikkaa selvittävät kokeet. Kokeita suunniteltiin luonnonmukaisen viljelyn tarpeiden mukaisesti: lannoitekokeissa käytettiin Luonnonmukaisen Viljelyn Liiton hyväksymiä lannoitteita ja rikkaruohon torjuntakeinona käytettiin orgaanisia katteita. Kokeiden suorituspaikaksi valittiin maan pohjoinen osa, koska haluttiin saada lisätietoja minttulajien menestymisestä maan pohjoisimmilla alueilla. Kokeita suoritettiin kansainvälisenä yhteistyönä Unkarin Budapestin Puutarhayliopiston ja Slovakian Kosicen Yliopiston tutkijoiden kanssa. Kokeiden tuloksia esiteltiin lyhyesti 4.12.1997 Jokioisissa järjestetyssä Mauste- ja rohdosyrttien tutkimusseminaarissa . Suomessa ja erityisesti maan pohjoisosissa ei ole piparmintun osalta aikaisemmin suoritettu näin laajoja viljelyteknisiä kokeita. Nämä minttukokeet ovat palvelleet laajemmin muita minttukasveihin liittyviä tutkimuksia.

Tallennettuna: