Haku

HPLC analysis of vitamin B6 in foods

QR-koodi

HPLC analysis of vitamin B6 in foods

B 6 -vitamiini (pyridoksiini) on vesiliukoinen vitamiini, joka esiintyy erilaisissa kemiallisissa muodoissa biologisissa materiaaleissa kuten eläinkudoksissa, kasvisolukoissa ja niitä sisältävissä elintarvikkeissa. Elimistössä B 6 -vitamiini edesauttaa monia biokemiallisia reaktioita mm. valkuaisaineiden ja glykogeenin aineenvaihdunnassa. Perinteisen vitamiinivaikutuksen lisäksi pyridoksiini saattaa liittyä mm. altistumiseen sydän- ja verisuonitaudeille. Tieteellistä näyttöä näistä uusista yhteyksistä ei kuitenkaan vielä ole saatu. Perinteisesti B 6 -vitamiini on määritetty elintarvikkeista mikrobiologisesti, jolloin pyridoksiini on vapautettu ns. sidotuista muodoista. Tässä työssä selvitettiin nestekromatografian (HPLC:n) soveltuvuutta B 6 -vitamiinin vapaiden ja sidottujen muotojen määrittämiseen elintarvikkeista. Kehitetyn menetelmän luotettavuus varmistettiin mm. Euroopan unionin järjestämissä laboratorioiden välisissä vertailututkimuksissa. Menetelmällä määritettiin 50 elintarvikenimikkeen eri B 6 -vitamiinimuotojen pitoisuudet. Runsaasti pyridoksiinia tai sen johdannaisia sisälsivät mm. liha ja sisäelimet (maksa ja munuaiset), kananmunan keltuainen ja hasselpähkinä. Kasviperäisten elintarvikkeiden B 6 -vitamiini koostui suurelta osin sidotuista glykosyloiduista vitamiinimuodoista. Niiden hyväksikäytettävyydestä elimistössä on varsin ristiriitaisia tietoja. Työssä saadut elintarvikkeiden B 6 -vitamiinitulokset liitetään Kansanterveyslaitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankkiin ja niitä hyödynnetään mm. ravitsemussuunnittelussa. Työ osoitti olevan tarpeellista yhdenmukaistaa käytettäviä määritysmenetelmiä, jotta eri laboratorioissa saadut tulokset olisivat paremmin vertailukelpoisia. Tätä menetelmien yhtenäistämistä jatketaan mm. Euroopan Standardoimisliiton (CEN) työryhmissä.

Tallennettuna: