Haku

Erilaiset ohrarehutasot maitorotuisten sonnien loppukasvatuksessa

QR-koodi
Finna-arvio

Erilaiset ohrarehutasot maitorotuisten sonnien loppukasvatuksessa

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää integroidun tärkkelysetanoliteollisuuden sivutuotteena syntyvän ohrarehun käyttöä kasvavien lihanautojen seosrehuruokinnassa. Koe toteutettiin 32 maitorotuisella sonnilla, joiden paino kokeen alussa oli 261 kg ja lopussa 650 kg. Tutkimuksessa oli neljä erilaista koeruokintaa. Kontrolliruokinta (OR0) sisälsi koko ruokintakokeen ajan ainoastaan nurmisäilörehua (46 % kuivaaineesta) ja ohraa (54 % kuiva-aineesta). Kolmessa muussa ruokintaryhmässä (OR25, OR50 ja OR75) väkirehu sisälsi ohraa 50 prosenttia ja ohrarehua 50 prosenttia kuiva-aineesta siihen saakka, kunnes sonnit saavuttivat 450 kg:n elopainon. Tästä eteenpäin OR25-ruokinnalla väkirehusta oli ohraa 75 ja ohrarehua 25 prosenttia. Vastaavasti OR50-ruokinnalla sekä ohraa että ohrarehua oli 50 prosenttia väkirehusta ja OR75-ruokinnalla ohraa oli 25 ja ohrarehua 75 prosenttia väkirehun kuiva-aineesta. Kaikilla ruokinnoilla eläimet ruokittiin vapaasti seosrehulla. Orgaanisen aineen ja NDF:n näennäinen in vivo -sulavuus heikkeni lineaarisesti korvattaessa ohraa ohrarehulla. Ohraruokintaan verrattuna dieetin orgaanisen aineen sulavuus huononi 17 prosenttia, kun 75 prosenttia ohrasta korvattiin ohrarehulla. Ohran osittainen korvaaminen ohrarehulla vaikutti rehun syöntiin käyräviivaisesti. Rehun syönti lisääntyi, kun ohrasta 25 tai 50 prosenttia korvattiin ohrarehulla. Sen sijaan ruokintaryhmässä, jossa ohrarehun osuus väkirehusta oli 75 prosenttia, rehun syönti väheni. Tutkimustulosten perusteella näyttäisi olevan realistista korvata enintään puolet kasvavan lihanaudan väkirehuannoksesta ohrarehulla. Tätä suurempi ohrarehun osuus heikentää eläimen rehun syöntiä ja energian saantia, mikä vaikuttaa kielteisesti kasvu- ja teurastuloksiin. Sen sijaan 25 ja 50 prosentin korvausosuuksilla oli tässä tutkimuksessa jopa positiivinen vaikutus ruhoista saatuihin teurastilityksiin. Naudanlihantuottajan kannalta ohrarehun käyttö ruokinnassa on taloudellisesti järkevää, jos sen hinta suhteessa tuotantovaikutukseen on edullisempi kuin muiden käytettävissä olevien väkirehujen.

Tallennettuna: