Haku

Potilasturvallisuuskulttuurin edistäminen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä

QR-koodi

Potilasturvallisuuskulttuurin edistäminen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää potilasturvallisuuden nykytilaa ja kehittämiskohteita Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä (FSHKY). Kuntayhtymä oli kiinnostunut aiheesta ja halusi selvittää potilasturvallisuuskulttuurin nykytilannetta omassa organisaatiossaan. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää potilasturvallisuuskulttuurin kehittämisessä kuntayhtymässä sekä muissa sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa.

Työn teoriaosuudessa käsitellään potilasturvallisuutta ja potilasturvallisuuskulttuuria. Teoreettisen osan tavoitteena on selvittää potilasturvallisuutta ja potilasturvallisuuskulttuurin psykologisia ja organisatorisia ulottuvuuksia sekä sosiaalisia prosesseja, joita on aiemmin tutkittu vuonna 2011 Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymässä.

Tutkimus toteutettiin keväällä 2015 kvantitatiivisena Webropol-kyselynä valmiilla TUKU-turvallisuuskulttuurikyselyllä, joka oli laadittu Valtion teknologisessa tutkimuskeskuksessa (VTT). Kyselyn perusjoukkona oli FSHKY:n koko henkilökunta. Kyselyyn vastasi 197 työntekijää ja kyselyn vastausprosentti oli 20 prosenttia.

Tulosten mukaan FSHKY:n henkilökunta piti yleisesti ottaen organisaation potilasturvallisuuskulttuuria hyvänä. Korkeimmat arviot annettiin henkilökohtaiselle vastuuntunteelle ja turvallisuusmotivaatiolle. Sen sijaan alhaisimmat arviot saivat hallinnan tunne ja muutosten hallinta. Työmotivaatio, työtyytyväisyys, odotukset työtä kohtaan ja työn autonomia arvioitiin korkeiksi ja vastaavasti huoli turvallisuudesta ja pelko syyllistämisestä alhaisiksi. Iän, työvuosien ja esimiesaseman todettiin vaikuttavan potilasturval-lisuuskulttuurin moniin psykologisiin ja organisatorisiin ulottuvuuksiin.

Tallennettuna: