Haku

"Miten sinne pääsee?" : Asiakasnäkökulma saavutettavuusviestintään Hämeenlinnan alueen kulttuurikohteissa

QR-koodi

"Miten sinne pääsee?" : Asiakasnäkökulma saavutettavuusviestintään Hämeenlinnan alueen kulttuurikohteissa

Saavutettavuusviestintä on uusi termi kulttuuri- ja sosiaalityön kentällä. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, miten eri kulttuuri- ja liikuntakohteet viestivät kuluttajille omasta saavutettavuudestaan. Saavutettavuusviestintä ja sen parantaminen on tärkeä askel matkalla kohti vammaisten henkilöiden yhdenvertaistumista yhteiskunnassamme. Opinnäytetyön tilaaja on Hämeenlinnan vammaisneuvosto.

Opinnäytetyön tavoitteena on kartoittaa Hämeenlinnan alueen kulttuurikoh-teiden saavutettavuusviestinnän nykytilannetta, tutkia saavutettavuusviestin-nän merkitystä vammaisen henkilön elämässä ja tuoda näkyväksi vammaisten henkilöiden kokemusmaailmaa saavutettavuuteen liittyen.

Tämän opinnäytetyön teoriassa on tarkasteltu suomalaista lainsäädäntöä ja Euroopan unionin vammaisstrategiaa sekä kansainvälisiä vammaisia koskevia sopimuksia. Näiden lisäksi on tarkasteltu sosiaalisen näkökulmia ja kulttuurin merkitystä hyvinvoinnin edistäjänä.

Työ toteutettiin noudattaen laadullisen tutkimuksen periaatteita. Aineistoa kerättiin Hämeenlinnan alueella asuvilta liikuntarajoitteisilta henkilöiltä, jotka oli valittu tutkimukseen satunnaisesti. Tutkimusaineisto on analysoitu aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimustuloksia on peilattu opinnäytteen teoriaan ja siinä esiin nostettuihin näkökulmiin.

Tämän opinnäytetyön päätuloksia ovat saatavilla olevan saavutettavuusviestinnän haasteet kuluttajan näkökulmasta, viestinnän merkitys vammaisen henkilön elämässä ja kuluttajien yksilöllisyys saavutettavuuteen nähden. Johtopäätöksissä on esitelty henkilökohtaisen avun merkitystä ja vammaisen henkilön mahdollisuutta oman elämänsä subjektiuteen. Jatkotoimenpiteiksi on esitetty Hämeenlinnan vammaisneuvoston tai muun vastaavan tahon kanssa toteutettuja esittelyvideoita alueen kulttuuri- ja liikuntakohteista, joita voisi käyttää saavutettavuusviestinnän välineinä esimerkiksi verkkosivustoilla.

Tallennettuna: