Haku

Konekannan optimointi

QR-koodi

Konekannan optimointi

Työn aiheeseen mielenkiinto syntyi Wähälän Jukan kurssilta, jossa lasket-tiin optimaalisia työkoneita. Tästä sain idean opinnäytetyölleni ja ajattelin tehdä työn kotitilani ja yhteistyötilan koneista. Työ pohjautuu laskukaavoihin. Toimeksiantajina toimivat kotitilani ja yhteistyötilan isännät. Työni tarkoitus on selvittää laskukaavoilla optimaaliset työkoneet eri kasvinviljelytilan peltotöihin. Näihin sisältyy myös kuivurit ja siilotila. Tavoitteena on vertailla sitten olemassa olevaa konekantaa laskukaavoilla saatuun konekantaan. Myös konekantojen hintaeroa vertaillaan ja että ollaanko paljonkin pielessä konekannan arvon suhteen.

Työssä käytin paljon tunneilta saamiani tietoja ja kaavoja. Kaavat perus-tuivat juuri monisteissa oleviin. Lähteitä ei siis montaa tullut käytettyä työn aikana, koska paljoa tietoa ei tästä aiheesta löytynyt, ainakaan internetistä. Yksi aineisto jota käytin paljon oli Jukka Ahokkaan, Traktorit ja työkoneet. Sieltä sai paljon kaavoja ja vinkkejä, joita pystyin hyödyntämään.

Jonkin verran vaikeuksia oli työtä tehdessä, aluksi ei osannut olettaa että jotkin muutokset nykyiseen konekantaan voisivat olla niin suuria. Näin vain tulee uskoa. Tässä täytyykin muistaa että laskettiin optimaalista konekantaa, ei välttämättä järkevintä. Työn aihe oli sinänsä aika haastava, koska joka vuosi koemme erilaiset sääolosuhteet, mikä vaikuttaa todella paljon koneiden optimaalisuuteen. Onneksi löysin hyvät muistiinpanot kotitilani arkistosta, joka sisälsi molempien tilojen työpäivät ja tunnit. Näin sain hyvät keskiarvot työhön käytettyihin päiviin.

Tallennettuna: