Haku

Käyttäjälähtöisen unisex-vaatemalliston suunnittelu

QR-koodi

Käyttäjälähtöisen unisex-vaatemalliston suunnittelu

Työn tavoitteena oli selvittää nuorten aikuisten mieltymyksiä, asenteita ja käsityksiä unisex-vaatetuksesta,sekä selvittää miten sukupuolta viestitään vaatteella, mikä tekee vaatteesta maskuliinisen ja mikä feminiinisen. Työn lopputuloksena syntyi kolme erilaista käyttäjäprofiilia, jotka on rakennettu kuvaamaan unisex-vaatteisiin eri tavoin suhtautuvia henkilöitä. Profiilien pohjalta suunniteltiin kaupallinen unisex-vaatemallisto kaudelle kevät/kesä 2016. Opinnäytetyön aiheen valintaan vaikuttivat työn tekijän tulevaisuuden liike-idea sukupuolineutraaleja vaatteita tarjoavasta yrityksestä, sekä oppilasvaihdossa Tanskassa suoritetut markkinoinnin opinnot.

Pääteoriana käytetään sukupuolen jakoa biologiseen ja sosiaaliseen sukupuoleen sekä Judith Butlerin teoriaa siitä, että sukupuoli on jotain mitä tehdään ja rakennetaan itse. Työssä keskitytään etenkin sukupuolen rakentamiseen vaatteiden avulla. Pohjatietoa sukupuolinormeista ja vaatteen viesteistä kerätään esimerkiksi muodin psykologian tutkija Susan Kaiserin teoksiin, sekä muodintutkija Annemari Vänskän väitöskirjaan syventymällä. Käyttäjätietoa kerättiin yleisiä pukeutumismieltymyksiä ja unisexvaatetusta koskevan verkkokyselyn avulla. Kyselyä jaettiin sähköpostitse Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoille, sekä sosiaalisessa mediassa. Kyselyyn vastaajista halukkaille lähetettiin myös haastattelu, jossa haastateltavat saivat vaikuttaa konkreettisemmin malliston syntyyn ja tunnelmaan.

Unisex-vaatteiden potentiaalisimman käyttäjäryhmän analyysin lisäksi opinnäytetyön pääjohtopäätöksenä on, että unisex-vaatteen voi jakaa joko designiltaan tai mitoitukseltaan sukupuolineutraaliksi, eikä näiden molempien ominaisuuksien tule aina löytyä vaatteesta, jotta sitä voisi kutsua unisex-vaatteeksi. Kaupallinen unisex-mallisto sisältää designiltaan sukupuolineutraaleja vaatteita, jotka voivat olla erikseen mies- ja naisvartalolle eri peruskaavoista tehtyjä. Unisex termissä itsessään huomattiin olevan hieman negatiivinen leima, eikä sen käyttöä vaatteen markkinoissa opinnäyteyön tuloksena kannata liikaa korostaa.

Tallennettuna: