Haku

Voimaantumista käsityömenetelmin : Nuorten kokemuksia käsityöryhmästä

QR-koodi

Voimaantumista käsityömenetelmin : Nuorten kokemuksia käsityöryhmästä

Opinnäytetyön yhteistyökumppanina toimi Silta-Valmennusyhdistys ry, joka toimii Tampereen seudulla. Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä tutkimustietoa käsityömenetelmien vaikutuksista nuorten hyvinvointiin ja heidän koulunkäyntiinsä. Tarkoituksena oli tuottaa tutkimustietoa, joka edistää Silta-Valmennuksen ja Tampereen kaupungin perusopetuksen yhdessä järjestämän Silta-Niva toiminnan kehittämistä. Silta-Niva toiminta on suunnattu peruskouluikäisille nuorille, jonka tarkoituksena on tukea nuoria koulunkäynnissä sekä mahdollisesti muilla elämän osa-alueilla.

Opinnäytetyö oli toiminnallinen ja laadullinen tutkimus. Tutkimuksen toiminnallinen osuus koostui kahdestatoista käsityötoiminnan ohjauskerrasta, joiden tavoitteena oli synnyttää nuorille voimaantumisen kokemuksia. Tutkimusaineisto kerättiin toimintaan osallistuville nuorille toteutetun alkukartoituksen, käsityöohjauskerroissa kerätyn palautteen, osallistuvan havainnoinnin sekä toimintaan osallistuvien nuorten ja heidän opettajansa haastattelujen avulla. Alkukartoitus toteutettiin lomakehaastatteluna ja informoituna kyselynä. Käytännön toteutusta tuki teoriatieto sosiaalipedagogiikasta, koulupudokkuudesta ja opiskelumotivaatiosta, voimaantumisesta sekä käsityön vaikutuksesta hyvinvointiin.

Tutkimustuloksista voidaan päätellä käsitöiden tekemisen vaikuttaneen positiivisesti nuorten koulunkäyntiin sekä heidän hyvinvointiinsa. Opinnäytetyö todentaa toiminnan säännöllisyyden, hyvän ryhmähengen sekä luottamuksen edesauttavan voimaantumisen kokemusta. Opinnäytetyön perusteella voi todeta, että käsityötoimintaa kannattaa jatkaa ja kehittää Silta-Nivassa.

Tallennettuna: