Haku

Neuvolaikäisten lasten syömishäiriöt -Varhaisravitsemuksen vaikutus myöhempään terveyteen

QR-koodi

Neuvolaikäisten lasten syömishäiriöt -Varhaisravitsemuksen vaikutus myöhempään terveyteen

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa terveydenhoitajille lisätietoa neuvolaikäisen lapsen syömishäiriöistä ja varhaisravitsemuksen merkityksestä lapsen myöhempään terveyteen. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisesti. Työn toiminnallinen osuus järjestettiin osastotuntina Nokian kaupungin äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajille. Kehittämistyönä opinnäytetyöstä tehtiin terveydenhoitajille aineisto intranetiin neuvolaikäisen lapsen syömishäiriöistä.

Opinnäytetyö toteutettiin keräämällä kirjallista ja tutkimuksellista tietoa liittyen neuvolaikäisten lasten syömishäiriöihin. Kirjallisuudesta tietoa löytyi hyvin vähän. Pääasiallisena lähteenä käytetty aineisto koostui hoitotyön lisäksi tieteen eri aloista; ravitsemustieteestä, psykiatriasta, kasvatustieteestä ja psykologiasta.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentui viidestä osasta. Ensimmäi-sessä osassa käsiteltiin syömishäiriöiden esiintyvyyttä, syitä ja syömiskäyttäytymisen piirteitä. Toisessa osiossa keskityttiin syömishäiriöiden ehkäisyyn. Kolmannessa osassa keskityttiin lapsiperheen terveen syömiskäyttäytymisen tukemiseen. Neljännessä osiossa käsiteltiin varhaisravitsemuksen vaikutusta myöhempään terveyteen. Viimeisessä osiossa keskityttiin ammattiviestintään.

Johtopäätöksinä voidaan todeta, että syömishäiriöitä esiintyy jo alle kouluikäisillä lapsilla. Syömishäiriöt ovat usein nopeasti ohimeneviä, mutta pitkittyessään voivat vaikuttaa lapsen tulevaan terveyteen. Neuvolaikäisen lapsen syömishäiriöt johtuvat usein vuorovaikutuksellista syistä, mutta sairauksien vaikutus syömiskäyttäytymiseen on merkittävä. Varhaisravitsemuksella ja monipuolisella ruokavaliolla on terveyttä edistävä vaikutus myöhempään terveyteen.

Tallennettuna: