Haku

Vanhan pihaton muuttaminen automaattilypsyyn sopivaksi

QR-koodi

Vanhan pihaton muuttaminen automaattilypsyyn sopivaksi

Suomalaisilla tiloilla automaattilypsyyn siirrytään useimmiten sosiaalisista syistä. Pihattojen mitoitussuositukset ovat muuttuneet huomattavasti viimeisen viidentoista vuoden aikana. Tästä syntyy haasteita, kun automaattilypsyyn siirrytään vanhemmissa pihatoissa. Automaattilypsypihaton tulisi tarjota lehmille puitteet mahdollisimman omatoimiseen toimintaan.

Robotilla käymisen lisäksi syönti- ja makuukäyttäytyminen ovat tärkeitä onnistumisen kannalta. Suomalaisen eläintiheyssuosituksen (1,05 partta/lehmä) ja minimivaatimuksen (1 parsi/lehmä) välillä ei ole merkittävää muutosta makuuajassa eikä tuotoksessa. Suomalaisen ruokintapaikkasuosituksen (1 ruokintapaikka/lehmä) ja minimisuosituksen (0,7 ruokintapaikkaa/lehmä) välillä ero näkyy ruokintahuippujen kohdalla lisääntyneenä seisoskeluna ja häirintänä. Käyttöasteen samankaltaisuus kuitenkin osoittaa, ettei lehmien käyttäytyminen muutu oleellisesti.

Opinnäytetyössä tehtiin teemahaastattelu neljälle tilalle, joilla oli siirrytty automaattilypsyyn vanhemmissa kolmirivisissä pihatoissa. Tiloilla oli onnistuttu automaattilypsyyn siirtymisessä lypsytiheyden, tuotoksen ja työmäärän (noudettavat lehmät) perusteella. Robotin edustan vapaan tilan suuruuden erot (2 - 5,5 m) eivät vaikuttaneet lypsytiheyteen (2,7±0,1) tilojen välillä. Erottelutiloja vapaalla pääsyllä robotille tai kiinteää odotustilaa ei pidetty välttämättömänä. Tilan puutetta lukuun ottamatta tehtyjä kompromisseja ei pidetty ongelmallisina.

Työn tarkoituksena oli suunnitella Mäkelän tilan nykyiseen navettaan automaattilypsyyn sopiva pohjapiirros. Suunnitelmassa on 62 lypsylehmäpaikkaa ja 55 paikkaa nuorkarjalle. Lehmien hyvinvoinnin kannalta olosuhteet paranevat tai pysyvät ennallaan. Erillinen umpilehmien osasto parantaa eläinten hyvinvointia huomattavasti. Mäkelän tilalla on mahdollista siirtyä automaattilypsyyn, vaikkei lypsyrobottia voida hyödyntää aivan maksimikapasiteetilla. Pienemmällä robottikohtaisella eläinmäärällä saadaan kuitenkin tuotoksellista etua suuremman lypsytiheyden ja säännöllisempien lypsyvälien kautta.

Tallennettuna: