Haku

"et mitä täällä tehään ja kuka tekee mitäkin" : Työntekijöiden näkemyksiä paikallisesta vammaispalvelujen työntekijän käsikirjasta

QR-koodi

"et mitä täällä tehään ja kuka tekee mitäkin" : Työntekijöiden näkemyksiä paikallisesta vammaispalvelujen työntekijän käsikirjasta

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Jämsän kaupungin ja yhteistoiminta-alue Kuhmoisten vammaispalvelut. Jämsän kaupunki osallistui vuonna 2009 hanketyönä laaditun Kehitysvammaisen ja kehitysviiveisen lapsen kuntoutus- ja palveluketju Jämsässä -työntekijän käsikirjan laadintaan. Käsikirja tarvitsi päivitystä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää nykyisten vammais- ja kuntoutuspalvelujen asiantuntijatyöntekijöiden näkemyksiä työntekijöille suunnatusta käsikirjasta, sen tarpeellisuudesta, sisällöstä ja toteutuksen vaihtoehdoista.

Tutkimus oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, joka toteutettiin yhdeksän asiantuntijatyöntekijän teemahaastatteluina. Haastattelut nauhoitettiin ja nauhoitus purettiin kirjoitetuksi tekstiksi. Näin muodostuneen aineiston analysointi toteutettiin teemoittelua käyttäen.

Tutkimuksessa käy ilmi, että vaikka aikaisempaa työntekijän käsikirjaa ei juurikaan ollut käytetty, pidettiin käsikirjan laadintaa tärkeänä. Käsikirjan toivottiin olevan tiivis, selkeä ja ajan tasalla oleva. Käsikirjan toivottiin tuovan työntekijöille helpotusta asiakkaille annettavaan ohjaukseen ja neuvontaan. Samalla käsikirjaan kohdistui odotuksia annetun ohjauksen ja neuvonnan laadun parantumisesta sekä työn tekemisen tehokkuuden lisääntymisestä. Työntekijöiden käsikirjan merkitys muuttuvassa toimintaympäristössä korostui.

Tutkimus nosti esille työntekijän käsikirjan uudistamistarpeen siten, että se olisi työntekijöiden tukena uusien työntekijöiden perehdytyksessä, työprosessien toteutuksessa ja asiakkaalle annettavassa ohjauksessa. Haastatteluissa asiantuntijatyöntekijät esittivät, että käsikirja kuvaisi vammaispalvelujen Jämsäläistä toimintamallia ja se olisi myös asiakkaiden käytettävissä.

Tallennettuna: