Haku

Kulttuuripolun merkitys Hämeenlinnan kouluille ja päiväkodeille

QR-koodi

Kulttuuripolun merkitys Hämeenlinnan kouluille ja päiväkodeille

Tämän opinnäytetyön taustalla ja toimeksiantajana oli Hämeenlinnan kaupungin Nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut. Tarkemmin sanottuna työelämäyhteytenä oli Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, joka koordinoi paikallisen kulttuurikasvatussuunnitelman, Kulttuuripolun, toteutumista alueella. Tavoitteena oli selvittää Kulttuuripolun merkitystä Hämeenlinnan päiväkodeille ja kouluille, suhteessa voimassa oleviin opetus- ja kasvatussuunnitelmiin. Lisäksi selvitettiin, mitä lisäarvoa se on käyttäjilleen tuonut opetus- ja kasvatustyöhön, mitkä kulttuurisisällöt ovat olleet toimivia ja mielekkäitä ja miten ne ovat tukeneet koulujen opetussuunnitelman ja päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteutumista.

Opinnäytetyön taustateoriana hyödynnettiin kirjallisuutta ja nettilähteitä liittyen kohderyhmään, kulttuuri- ja taidekasvatukseen sekä niiden merkityksellisyyteen. Tutkimusaineistona olivat sekä lukuvuonna 2014–2015 toimeksiantajan toimesta toteutetun palautekyselyn vastaukset että lukuvuonna 2015–2016 opinnäytetyön tekijän toimesta toteutetun kyselyn vastaukset.

Opinnäytetyön tuloksena muodostui käsityksiä siitä, mitkä asiat tekevät Kulttuuripolusta käyttäjälleen merkityksellisen ja arvokkaan. Tuloksista selviää, että Kulttuuripolku tukee opetus- ja kasvatussuunnitelmia monipuolisilla teemoillaan ja työskentelytavoillaan. Kyselyiden vastausten perusteella esitetään opinnäytetyössä kehittämisehdotuksia ja kyselyyn vastanneiden toiveita Kulttuuripolun jatkumolle. Esille nousee joustavampi osallistuvuus, yli ikäluokkarajojen, sekä sisältöjen ja teemojen vahvempi sitominen opetus- ja kasvatussuunnitelmiin. Hämeenlinnassa tarjotaan hyvää kulttuurikasvatusta, mutta tietous kasvattajien keskuudessa erilaisista mahdollisuuksista saisi levitä edelleen, jotta käyttöaste olisi vieläkin suurempi.

Tallennettuna: