Haku

Sarjakuva mediakasvatuksen välineenä

QR-koodi

Sarjakuva mediakasvatuksen välineenä

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää mediakasvatuksellinen sarjakuvapaja. Osana palvelumuotoilua sarjakuvapajaa kehitettiin Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) starttivalmennusryhmässä. Palvelumuotoilun aikana tehtiin asiakastarpeiden arviointia starttivalmennusryhmälle tehdyn puolistruktuoidun kyselyn ja ryhmän havainnoinnin avulla. Sarjakuvapajaa testattiin myös käytännössä, minkä jälkeen asiakkailta kerätiin palaute ja kehitettiin sarjakuvapajaa eteenpäin.

Opinnäytetyöhön kuului mediakasvatuksen asiantuntijalle puhelimitse toteutettu sekä sarjakuvaopetuksen ammattilaiselle sähköpostitse teetetty haastattelu. Haastatteluista saatua tietoa hyödynnettiin sarjakuvapajan palvelumuotoilussa yhdessä kirjallisuuden kautta kerätyn teoriatiedon kanssa.

Teoriaosuudessa käsitellään medialukutaitoa, mediakasvatusta sekä sarjakuvailmaisua. Myös kriittisen mediakasvatuksen sekä kulttuurihäirinnnän näkökulmat on otettu huomioon. Teoreettisen osan tavoitteena on selvittää, mitä hyvään medialukutaitoon sisältyy ja millaisen mediakasvatuksen avulla tavoitteisiin päästään. Sarjakuvaan liittyvän tiedon avulla perehdytään syvällisemmin sarjakuvailmaisuun ja sen erityispiirteisiin.

Tutkimuksessa selvisi, että mediakasvatus on moni-ilmeistä, sarjakuva on osa mediaa ja sopii mediakasvatukseen. Opinnäytetyön tuloksena syntyi tavoitteiden mukaisesti mediakasvatuksellinen sarjakuvapaja. Opinnäytetyöprosessissa syntynyttä sarjakuvapajaa sekä kerättyä tietoa voi hyödyntää osana laajempaa medialukutaitoa ja -kritiikkiä edistävää kurssikokonaisuutta. Sarjakuvapaja on myös helposti muokattavissa erilaisille asiakasryhmille tarpeen mukaan.

Tallennettuna: