Haku

Muotoilijoiden yhteisöllisen työhuoneen toimintamallin selvitys : Case Jalkine

QR-koodi

Muotoilijoiden yhteisöllisen työhuoneen toimintamallin selvitys : Case Jalkine

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää millainen on jalkinemuotoilijoiden yhteisöllinen työhuone. Työ toteutettiin jalkinealan näkökulmasta, mutta työn tulokset ovat sovellettavissa myös muille aloille. Käsiteltäviä aiheita ovat yhteisöllisyys työtiloissa, yhteisö ja organisaatio sekä työhuoneen tuottamat palvelut ja toimintaan vaikuttavat osatekijät. Selvityksen tarve pohjautuu heikkoihin työllisyysnäkymiin jalkinealalla Suomessa. Yksityisyrittäjyys on monen jalkinealan toimijan ainoa vaihtoehto. Ratkaisuna yksin toimivan yrittäjän kohtaamiin haasteisiin voidaan tarjota yhteistyöskentelymallia. Yhteistyöskentelyn avulla yrittäjä pääsee jakamaan työn arjen muiden ammattilaisten kanssa.

Aihetta käsitellään coworking-alan ja organisaation johtamiseen liittyvän lähdekirjallisuuden, haastatteluiden ja kyselyiden sekä havainnoinnin kautta. Haastattelut ja kyselyt suunnattiin jalkinealan yrittäjille, Teollisuustaiteen Liitto Ornamolle, Mushrooming-yhdistykselle sekä jalkinealan opiskelijoille. Lähdekirjallisuutta hyödynnettiin työn taustan ja teorian luomisessa. Yhteisölähtöisesti työskentelevien henkilöiden blogikirjoituksista ja opinnäytetyötä varten tehdyistä haastatteluista saatiin käsitys yhteisöllisten työtilojen toiminnasta globaalista ja kotimaisesta näkökulmasta. Jalkinealan toimijoiden haastatteluilla selvitettiin työtilan ja toiminnan tarpeita jalkinealan näkökulmasta.

Tuloksena esitetään jalkinealan yhteisöllinen työhuone, joissa kuvataan visuaalisesti työhuonetoiminnan lähtökohtia ja toteutumista. Nämä toimintamallit ovat selvityksen pohjalta luotuja ehdotelmia tavoista tuottaa yhteisöllisen työtilan toimintaa, eikä niitä ole testattu käytännössä.

Tallennettuna: