Haku

Motivoinnin keinoja kulttuuri- ja hyvinvointialojen esimiehille ja ohjaajille

QR-koodi

Motivoinnin keinoja kulttuuri- ja hyvinvointialojen esimiehille ja ohjaajille

Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää motivoinnin keinoja käytettäväksi kulttuuri- ja hyvinvointialojen esimiehille ja ohjaajille. Samalla opinnäytetyön tarkoituksena oli herätellä johtotehtävissä ja esimiesasemassa olevia käyttämään erilaisia motivoinnin keinoja laajemmin ja rohkeammin. Opinnäytetyöllä ei ole työelämän tilaajaa vaan se on tutkimus, jonka taustalla oli tekijän kiinnostus syventää jo opintojen ja työelämän vastuutehtävien sekä alaiskokemuksien aikana kertynyttä tietämystä aiheesta.

Tutkimus oli laadullinen ja siinä syvennyttiin motivaatioon ja motivoiviin tekijöihin työelämässä. Teoriataustana hyödynnettiin motivaatiopsykologiaa, innostamista, esimiestyöskentelyä ja valmentavaa johtamista. Tutkijalla itsellään ei ole vahvaa kokemuspohjaa esimiestyöskentelystä, mutta ohjaustoiminnan opinnot ja sen myötä ryhmän ja yksilöiden ohjaamisen taidot antavat hyvää motivointiosaamista. Tutkimusta varten tietoa kerättiin myös haastattelemalla neljää esimiestyössä toimivaa alan asiantuntijaa puoltistrukturoiduilla haastatteluilla. Haastatteluista saatua tietoa analysoitiin yhdessä painetun ja sähköisen taustateoriatiedon kanssa.

Tuloksena voidaan sanoa, että motivaatioon panostaminen kannattaa yrityksen ja organisaation menestyksen ja yhteisön mielekkyyden kannalta. Motivaation keinoja ovat henkilökohtainen kehittymisen ja työntekijän persoonan huomioiminen, positiiviseen työyhteisön ilmapiiriin panostaminen, tasa-arvoisuus, kiittäminen, palautteen antaminen ja itsenäinen tekeminen, mutta samalla yhteisöllinen jakaminen ja ratkaiseminen. Esimiestyö ja motivointi ovat laajoja aiheita, joten laajempi syventyminen ja kattavampi haastatteluotanta toisivat lisätietoa aiheesta. Toisaalta jatkotutkimuksissa voitaisiin käsitellä muun muassa kulttuuri- ja hyvinvointialojen motivoinnin eroja muihin aloihin.

Tallennettuna: