Haku

Elokylä-toimintamallin luominen Taidetta kylille! -hankkeessa sosiokulttuurisen innostamisen ja palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen

QR-koodi

Elokylä-toimintamallin luominen Taidetta kylille! -hankkeessa sosiokulttuurisen innostamisen ja palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen

Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää neljässä Kanta-Hämeen kylässä sosiokulttuurisesti innostavaa toimintaa ja luoda palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen Taidetta kylille! -hankkeen tavoitteiden mukainen toimintamalli kylien asukaslähtöisen kulttuuritoiminnan tukemiseen. Taidetta kylille! -hankkeen pääkoordinaattori on Hämeen ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-osaamisen ohjaustoiminnan koulutusohjelma ja yhteistyökumppaneita ovat Hämeen Kylät ry sekä Hämeenlinnan Taidemuseo.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millainen toimintamalli kylien kulttuuritoiminnan tukemiseksi voidaan luoda. Sosiokulttuurisen innostamisen kannalta tutkimusongelmana oli selvittää, kuinka sosiokulttuurinen innostaminen tukee taidelähtöisiä työpajoja ja palvelumuotoilun kannalta selvittää, kuinka palvelumuotoiluprosessia voidaan hyödyntää uuden palvelun suunnittelussa. Tutkimusmenetelminä käytettiin työpajojen osallistuvaa ja strukturoitua havainnointia, havaintopäiväkirjan kirjoittamista, kyselyä, asiantuntijahaastattelua sekä niiden analyysiä. Opinnäytetyön toiminnallisena osana järjestettiin kylissä kuusi taidetyöpajaa, kolme yhteissuunnittelutyöpajaa ja kaksi yhteyshenkilöiden yhteissuunnittelutyöpajaa.

Opinnäytetyön tuloksena syntyi Elokylä-ideavihko. Tutkimuksen tuloksena voidaan esittää, että sosiokulttuurinen innostaminen synnytti kyläläisissä yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia, jotka tukivat taidetyöpajojen tavoitetta. Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että palvelumuotoiluprosessin hyödyntäminen toimintamallin suunnittelussa syvensi asiakasymmärrystä, auttoi hallitsemaan laajaa kokonaisuutta ja mahdollisti uuden palvelun suunnittelun mahdollisimman asiakaslähtöisesti. Opinnäytetyö todentaa merkityksiä kylän ja sen yhteisön tärkeydestä asukkaille ja sitä kautta heidän identiteetilleen sekä taidelähtöisten menetelmien sopivuuden näiden merkitysten näkyväksi tekemisessä.

Tallennettuna: