Haku

Väkivalta- ja uhkatilanteet ensihoitajien kokemina

QR-koodi

Väkivalta- ja uhkatilanteet ensihoitajien kokemina

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on alkamassa työ, jossa tavoitteena on ohjeistuksen laatiminen ja toimintatapojen kehittäminen väkivalta- ja uhkatilanteiden varalle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ensihoitajien kokemuksia väkivalta- ja uhkatilanteista. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää ensihoitajien osaamista väkivalta- ja uhkatilanteiden kohtaamisessa ja raportoinnissa. Opinnäytetyön tuloksia voitaisiin hyödyntää alkamassa olevaan työhön.

Opinnäytetyö toteutettiin kaksiosaisena. Ensimmäisessä osassa analysoitiin Pirkanmaan pelastuslaitoksen työturvallisuus tietojärjestelmään (Työturva Monitori) tehtyjen väkivalta- ja uhkatilanteiden raportteja. Tarkastelun alla oli ajanjakso tammikuusta 2012 maaliskuulle 2015 asti. Tuona aikana väkivalta- ja uhkatilanteisiin liittyviä ilmoituksia oli tehty yhteensä 48 kappaletta.

Tietojärjestelmän aineisto toimi pohjana teemahaastatteluille. Haastateltaviksi ilmoittautui kuusi hoitotason ensihoitajan virassa olevaa ensihoitajaa. Haastattelut analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmin. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että ensihoitajat kohtaavat väkivalta- ja uhkatilanteita toistuvasti työtehtävillään. Ensihoitajat kohtaavat sekä fyysistä väkivaltaa ja sen uhkaa että verbaalista väkivaltaa. Fyysinen väkivalta saattaa ilmetä esimerkiksi raapimisena, tönimisenä tai lyömisenä. Fyysisen väkivallan uhkaksi koettiin esimerkiksi teräaseella uhkaaminen tai liian lähelle tuleminen. Osa ensihoitajista koki vinoilun ja haukkumisen olevan verbaalista väkivaltaa, kun taas osa koki sen kuuluvan työhön.

Opinnäytetyön perusteella ensihoitotyötä tekevää henkilöstöä tulisi kouluttaa yhtenäisemmin varautumisen ja suhtautumisen näkökulmia painottaen. Vallitseviin asenteisiin ja toimintakulttuuriin tulisi kriittisesti kiinnittää huomiota työturvallisuuden lisäämiseksi.

Tallennettuna: