Haku

Rahoitusriskeiltä suojautuminen suojausinstrumenteilla

QR-koodi

Rahoitusriskeiltä suojautuminen suojausinstrumenteilla

Opinnäytetyön tekijä työskentelee rahoitusalalla ja on kiinnostunut johdannaissopimuksista. Tällä hetkellä korko- ja valuuttariskiltä suojautuminen johdannaisten avulla on ajankohtainen aihe, koska korko- ja valuuttakurssien ennustaminen on hyvin haastavaa. Lisäksi tätä työtä voi käyttää pohjana, kun mietitään kuinka paljon vieraasta pääomasta olisi hyvä suojata erilaisin instrumentein.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä suojausinstrumentteja yritykset voivat käyttää apuna rahoitusriskien ehkäisemisessä, kuinka paljon yritykset käyttävät suojausinstrumentteja suojatakseen vierasta pääomaansa sekä mitä hyötyä tai haittaa näistä johdannaisista on. Työ on rajattu koskemaan vain rahoitusriskeiltä suojautumista.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys perustuu erilaisiin kirjallisiin lähteisiin: tieteellisiin julkaisuihin, alaan liittyvään kirjallisuuteen ja muihin julkaisuihin. Teoreettinen viitekehys muodostuu riskien ja riskienhallinnan määrittelystä sekä rahoitusriskien ja suojausinstrumenttien tarkasta kuvauksesta.

Työn empiirinen osuus muodostuu kirjoituspöytätutkimuksesta sekä kvalitatiivisesta tutkimuksesta. Kirjoituspöytätutkimus toteutettiin tutkimalla ja analysoimalla valittujen kohdeyritysten tilinpäätöksiä ja toimintakertomuksia sekä tilinpäätösasiakirjoja vuodelta 2015. Tunnusluvuissa on huomioitu myös vuoden 2014 luvut. Kvalitatiivinen tutkimus toteutettiin teemahaastattelujen muodossa.

Tutkimuksen tuloksena syntyi analyysi kohdeyritysten rahoitusriskeistä, johdannaissopimusten käytöstä sekä siitä kuinka paljon suojauksessa käytetään apuna johdannaisia. Yritykset käyttivät johdannaisia suojautuakseen joko valuutta- ja kurssiriskiltä tai jommalta kummalta. Lisäksi niitä käytettiin kaupankäyntitarkoituksessa. Kohdeyrityksistä yhdellä ei ollut käytössä johdannaisia 31.12.2015, mutta muilla oli niitä tilikauden päättyessä. Osa yrityksistä oli hankkinut johdannaisia vain kaupankäyntitarkoitukseen, osa vain suojausta varten ja osa molempia tarkoituksia varten. Yritysten kesken oli aika suurta hajontaa laskettaessa, kuinka paljon vieraasta pääomasta oli suojattu erilaisin johdannaisin. Jatkotutkimuksena voisikin tehdä tutkimuksen, jossa seurataan suojaustasoa tätä pidemmällä aikavälillä.

Tallennettuna: