Haku

Esikouluikäisten lasten ja heidän perheidensä kokemuksia luontolähtöisestä toiminnasta

QR-koodi

Esikouluikäisten lasten ja heidän perheidensä kokemuksia luontolähtöisestä toiminnasta

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää esikouluikäisten lasten ja heidän perheidensä kokemuksia luontopainotteisesta esiopetuksesta ja siitä, miten luontolähtöisyys esikoulutoiminnassa on vaikuttanut lapsen terveyteen, kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä forssalaisten luonto- ja liikuntapainotteisten esikoulujen kanssa. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, miten luontolähtöisyys varhaiskasvatuksessa vaikuttaa lapsen terveyteen ja hyvinvointiin sekä koko perheen hyvinvointiin.

Teoriaosuudessa perehdyttiin leikki-ikäisen lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen, leikki-ikäisen lapsen terveyteen ja hyvinvointiin sekä lapsiperheiden hyvinvointiin. Lisäksi pohdittiin luonnon vaikutusta lapsen terveyteen ja hyvinvointiin ja tarkasteltiin luontopainotteisia menetelmiä lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, teemahaastattelemalla esikoululaisia ja heidän huoltajiaan, yksi perhe kerrallaan. Haastatteluihin osallistui kahdeksan perhettä, ja saatu aineisto analysoitiin induktiivisesti.

Tuloksien perusteella voidaan todeta, että luontolähtöisen toiminnan avulla lapsen käytös rauhoittuu, lapsi motivoituu oppimaan ja aktiivisuus liikuntaan lisääntyy. Luontoympäristössä opiskeleminen leikin ja toiminnan kautta on mielekästä lapselle. Perheet saavat luonnosta voimavaroja arjessa selviytymiseen ja keskinäisten suhteiden ylläpitämiseen. Johtopäätöksenä voidaan sanoa, että luontoympäristössä tapahtuva toimiminen ja oppiminen vaikuttavat positiivisesti lapsen terveyteen, kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Lisäksi luontoympäristöllä on positiivinen vaikutus myös perheiden hyvinvointiin. Jatkotutkimusaiheeksi ehdotetaan vertailututkimusta, jossa voisi pohtia luontopainotteisen ja tavallisen esikoulun eroja lapsen kasvun, kehityksen, terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Lisäksi olisi mielenkiintoista selvittää, kuinka luonnossa liikkumattomuus ja luonnosta vieraantuminen vaikuttavat lapseen.

Tallennettuna: