Haku

Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien vaikutus liiketoiminnalle : Case: Altia Rajamäki

QR-koodi

Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien vaikutus liiketoiminnalle : Case: Altia Rajamäki

Tässä opinnäytetyössä tutkittiin elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien, erityisesti ISO 22 000 –standardin liiketoiminnallisia vaikutuksia elintarviketeollisuudelle. Työssä koottiin kuudessa eri maassa tehtyjen tutkimusten tuloksia elintarviketurvallisuusjärjestelmien vaikutuksista, sivuttiin viranomaisvalvontaa sekä esiteltiin yleisimmät elintarviketurvallisuusstandardit ja pakkausmerkit alkoholijuomateollisuudessa.

Työssä selvitettiin Altia Oyj:n Rajamäen alkoholijuomatehtaalla tulevaisuustyöpajan ja teemahaastattelun avulla Altian henkilöstön mielipiteitä standardista sekä asiakaskyselyn avulla Altian avainasiakkaiden ja hankintaosaston suhtautumista elintarviketurvallisuusstandardeihin toimittajayhteistyössä. Työtä tehdessä Rajamäen tehdas valmisteli ISO 22 000 –standardin käyttöönottoa.

Asiakasvaatimukset olivat keskeisimmässä roolissa yritysten motivoijana elintarviketurvallisuuden standardin implementoinnissa. Elintarviketurvallisuusjärjestelmien suorat vaikutukset liiketoimintaan olivat vaikeasti määriteltävissä, mutta hyödyiksi lueteltiin esimerkiksi pääsy uusille markkinoille ja parantunut elintarviketurvallisuus. Eniten haastetta yrityksille toivat järjestelmän ylläpitokustannukset.

Altialla tulevaisuustyöpajassa laadittiin kolme erilaista skenaariota, joista positiivisimmassa skenaariossa ISO 22 000 oli sertifioitu. Haastattelujen perusteella ISO 22 000 katsottiin hyvänä lisänä erityisesti Altian asiakasyhteistyölle ja sitä kautta yrityksen liiketoiminnalle. Asiakaskyselyssä sekä Altian asiakkaat että Altian oma hankintaosasto katsoivat standardit eduksi yhteistyölle ja osalle asiakasyrityksistä se on vaatimus.

Tallennettuna: