Haku

Suunniteltu sähköinen rytminsiirto : potilasohje Kanta-Hämeen keskussairaalaan

QR-koodi

Suunniteltu sähköinen rytminsiirto : potilasohje Kanta-Hämeen keskussairaalaan

Eteisvärinä ja eteislepatus ovat suomalaisten yleisimmät eteisperäiset rytmihäiriöt. Jos eteisperäisen rytmihäiriön hoidon tavoitteena on rytminhallinta ja sinusrytmin palauttaminen, päädytään tällöin usein sähköiseen rytminsiirtoon. Rytmihäiriöpotilaiden hoitoon kuuluu usein myös pysyvä antikoagulaatiohoito laskimo- ja keuhkoveritulpan sekä aivoinfarktin riskin vuoksi. Antikoagulanteilla ehkäistään sydämen lokeroiden hyytyminen, esimerkiksi eteisvärinässä ehkäistään vasemman eteisen hyytyminen.

Tämän opinnäytetyön aihe valittiin yhteistyössä toimeksiantajan, Kanta-Hämeen keskussairaalan sydänvalvonnan (CCU), kanssa. Kyseessä oli toiminnallinen, kirjalliseen tuotokseen pohjautuva opinnäytetyö. Opinnäytetyönä tehty kaksiosainen potilasohje koettiin tarpeelliseksi yksikössä, sillä edellinen potilasohje ei ollut ajan tasalla ja oli sisällöltään suppea.

Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää potilasohjausta luomalla uudistettu kirjallinen potilasohje Kanta-Hämeen keskussairaalaan suunniteltuun sähköiseen rytminsiirtoon kutsutuille potilaille. Potilasohje toteutettiin paperisena vihkona, joka lähetetään rytminsiirtoon kutsutuille potilaille postitse. Potilasohje toimii samalla myös toimenpidekutsuna. Potilasohjeen lisäksi toteutettiin erillinen toimenpiteen jälkeen annettava dokumentti, joka sisältää elämäntapavinkkejä rytmihäiriöpotilaalle.

Potilasohjeen tarkoituksena on antaa rytminsiirtoon menevälle potilaalle selkeät ja helppolukuiset ohjeet toimenpiteeseen valmistautumisesta sekä lisätä potilaan tietoutta toimenpiteestä ja jälkihoidosta. Ohjeen tavoitteena on myös riittävän informaation ja ohjeistuksen myötä varmistaa se, että potilas on valmistautunut toimenpiteeseen oikein sekä vähentää ja estää mahdollisia toimenpiteeseen liittyviä pelkoja.

Tallennettuna: