Haku

Energiapuun tienvarsivaraston peittämisen vaikutus hakkeen teholliseen lämpöarvoon saapumistilassa

QR-koodi

Energiapuun tienvarsivaraston peittämisen vaikutus hakkeen teholliseen lämpöarvoon saapumistilassa

Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana oli metsäenergialiiketoimintaa harjoittava yritys. Toimeksiantaja halusi energiapuuvarastojen ja toimitettujen hake-erien ominaisuustietoja sisältävän tietokantansa pohjalta teettää selvityksen energiapuun tienvarsivaraston peittämisen kannattavuudesta.

Opinnäytetyö on tapaustutkimus toimeksiantajan yhdelle voimalaitokselle vuosina 2014 ja 2015 toimittamista kokopuuhake-eristä. Erien tehollisista lämpöarvoista saapumistilassa (lämpöarvo) etsittiin keskiarvoissa vuosittain toistuvaa eroa peitetyistä varastoista tehdyn hakkeen eduksi. Tarkastelun mittayksikkönä oli megawattitunti per tonni lämpöarvon ja irtokuutiometri (i-m³) varaston koon osalta.

Tutkimuksessa sovellettiin kvantitatiivista ja kvalitatiivista tilastollista tarkastelua. Varastot ja hake-erät luokiteltiin koon, varastointiajan ja käyttö-ajankohdan mukaan. Peitetyistä varastoista tehty hake sai molempina tarkasteluvuosina toistuvasti ja tilastollisesti merkitsevästi suuremman keski-määräisen lämpöarvon varaston kokoluokassa 500–699 i-m³ sekä talvikauden jälkeen poltettujen hake-erien luokassa.

Toimeksiantajaa suositellaan polttamaan mahdollisuuksien mukaan talvikauden jälkeen peitetyistä varastoista tehtyä haketta ja lähtökohtaisesti peittämään ainakin 500–699 i-m³ kokoiset tienvarsivarastot. Muissa luokissa erot lämpöarvoissa vaihtelivat paljon ja varastoinnin ohjeet ja niiden noudattaminen kentällä tulisi selvittää. Myös yli 1 000 i-m³ varastojen laatutekijät tulisi selvittää. Toimeksiantajan tietokanta mahdollistaisi myös perusteellisen hakkeen laatutekijöiden selvittämisen laajemmassa tutkimushankkeessa.

Tallennettuna: