Haku

1980-LUVULLA RAKENNETUN PIENTALON ULKOSEINÄRAKENTEEN LISÄERISTYSTYÖN KANNATTAVUUDEN ARVIOINTI

QR-koodi

1980-LUVULLA RAKENNETUN PIENTALON ULKOSEINÄRAKENTEEN LISÄERISTYSTYÖN KANNATTAVUUDEN ARVIOINTI

Valitsin opinnäytetyön aiheen omasta kiinnostuksesta tutkia vanhan pien-talon energiansäästötapoja ja energiasaneeraustyön taloudellista kannat-tavuutta. Työ on rajattu selvittämään 1980-luvulla rakennetun tyypillisen pientalon seinärakenteen energiatehokkuuden parantamisen vaikutusta energiankulutukseen ja energiakustannuksiin.

Työssä käsitellään yleisesti pientalon energiankulutusta ja tapoja, joilla si-tä voitaisiin vähentää. Lisäksi tässä työssä kerrotaan korjaus- ja muutos-töiden työnkulusta, tehtävistä ja toimenpiteistä. Ulkoseinärakenteen lisä-eristämiseen esitellään kaksi lisäeristystapaa. Lisäeristysratkaisujen toi-minnallisena perusteena on rakennusfysikaaliset laskelmat.

Esimerkkikohteena opinnäytetyössä on Varsinais-Suomessa sijaitseva vuonna 1984 rakennettu puuverhoiltu omakotitalo. Rakennusosana tar-kastellaan ulkoseinärakennetta. Seinärakenteen energianparannussanee-raukseen suunnitellaan sisä- ja ulkopuolinen lisäeristysvaihtoehto. Nykyi-sestä ja lisäeristetyistä rakenteista tarkastellaan rakenteiden toimivuutta laskemalla rakennusfysikaalisia arvoja. Energiasaneeraukselle lasketaan takaisinmaksuaika ja pohditaan saneerauksen kannattavuutta taloudelli-sesta näkökulmasta.

Tulokset osoittivat, että esimerkkikohteen ulkoseinärakenne oli aikakau-tensa rakennusmääräyksissä vaadittuja U-arvoja huomattavasti parem-min lämmöneristävä ja pelkästään energiansäästöä ajatellen lisäeristys-työ opinnäytetyössä suunnitelluilla eristystavoilla tulisi olemaan taloudel-lisesti kannattamaton.

Opinnäytetyö vahvisti jo olemassa olevaa ajatustani siitä, että suunnitel-taessa energianparannustyön aloittamista, on kohteen ja alkuperäisten rakenteiden kunnollinen kuntokartoitus sekä ammattitaitoinen suunnitte-lija erittäin arvokkaita saneeraustyön onnistumisen kannalta.

Tallennettuna: